Thailand första land i världen att få fisk från Fukushima efter kärnkraftskatastrofen 2011

Fisk som anges vara strålningsfri och säljs på skaldjursrestauranger i Bangkok.

Thailand-

Thailand är det första landet som tar emot en leverans av färsk fisk från Japans Fukushima-provins efter kärnkraftskatastrofen i mars 2011 efter tsunamin där som förorenade området.

En försändelse på 110 kg färsk flundra exporterades till Thailand på onsdagen (28 februari), rapporterade Jiji Press.

Fisken var tänkt att serveras i sushi- och sashimirätter på 12 japanska restauranger i Bangkok i fredags. Ytterligare leveranser förväntas säljas på Sushi och japanska restauranger i Bangkok.

"Vi är glada över att kunna sälja fisk över hela världen från vår prefektur," sa Kanji Tachiya, chef för en fiskerikooperativ förening i staden Soma. "Vi skickar säker fisk," tillade han.

Flundra hade varit en stapelfisk i Fukushima och fick höga priser före kärnkraftskatastrofen, rapporterade Asahi Shimbun.

2011 smälte tre reaktorer vid Tokyo Electric Powers Fukushima-anläggning ner efter att en jordbävning med magnitud 9 drabbade Japan, vilket utlöste en tsunami som ödelade en del av Japans nordöstra kustlinje. Mer än 15,000 XNUMX människor dödades.

 Omkring 160,000 XNUMX människor flydde sina hem efter att härdsmältorna orsakade explosioner som dumpade radioaktivt material.

Japan tvingades avbryta viss jordbruks- och fiskeexport efter katastrofen.

Fiskare i Fukushima gick tillbaka till arbetet på försök i juni 2012. Enligt japanska tjänstemän hade inga skaldjur hittats med strålningsnivåer som översteg japanska säkerhetsstandarder sedan april 2015.

I mars förra året (2017) halverade prefekturens fiskeförening området som omfattas av deras frivilliga fiskeförbud till en radie på 10 km från kärnkraftverket istället för 20 km, rapporterade Jiji.

Vi här på Pattaya-nyheterna kanske fortfarande skickar fisken vidare.

Prenumerera
KÄLLAStraits Times
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/