Thailand för att lagligt möjliggöra beslag av kryptovalutatillgångar

Thailand-

 

BANGKOK — En regeringstjänsteman sa på onsdagen att de vill tillåta brottsbekämpande myndigheter att konfiskera kryptovalutan för de som är inblandade i allvarliga brott.

På grund av ett juridiskt kryphål kan polisen inte beslagta kryptovalutor från misstänkta eller dömda brottslingar eftersom de inte är erkända enligt lagen som vanlig valuta och tillgångar, enligt en representant vars byrå har till uppgift att beslagta tillgångar i rättsliga fall.

"Vi håller möten för att studera det", sa Rattatanawadee Somboon, biträdande chef för den juridiska avdelningen, på onsdagen. ”Nu ligger det i luften. Det finns inget som helst juridiskt erkännande."

Narkotikapolisens befälhavare Sommai Kongvisaisuk sa att om narkotikamisstänkta behåller sin rikedom i bitcoin eller andra kryptovalutor, skulle hans styrka vara maktlös att beslagta dem.

"Vi är bara agenter för staten. Vi har ingen rätt att bestämma vad lagarna säger”, sa generalmajor Sommai.

Användning av kryptovaluta för kriminella företag har uppmärksammats av thailändska myndigheter, särskilt efter att grundaren av vad som då var världens ledande mörka webbmarknad greps i Bangkok i juli.

Den månaden arresterade thailändska och amerikanska utredare Alexander Cazes som underlättade handel med narkotika, skjutvapen och förfalskade varor och mer på AlphaBay med hjälp av bitcoin. Cazes hade minst 250 miljoner baht i bitcoin när han greps. Polisen sa att han tog livet av sig i häktet en vecka senare.

Sommai, som ledde operationen mot Cazes, sa att hans styrka inte rörde kryptorikedomen som samlats in av AlphaBay-administratören på grund av de juridiska begränsningarna. Den thailändska polisen överförde helt enkelt ärendet till de amerikanska myndigheterna, sade han.

"Det går för långsamt. De borde ha gjort det för länge sedan”, sa Sommai om den juridiska avdelningens försök att ändra lagen.

Men även med en lag i sina händer skulle polisen inte bara kunna beslagta misstänktas digitala kontanter utan deras samtycke på grund av valutans decentraliserade karaktär, varnade Jirayut Srupsrisopa, konsult för finansteknik.

"Du kan ändra lagen i teorin, men i praktiken behöver du en privat nyckel för att överföra bitcoin från någons plånbok," sa Jirayut. "Det är det enda sättet."

Genom designen finns det ingen central myndighet som kan ge upp tillgång till konton i bitcoin eller dussintals andra kryptovalutor som Monero eller Ethereum. Däri ligger den inbyggda dragningskraften hos sådana valutor – särskilt för olagliga ändamål – som inte kan beslagtas som med traditionell bankverksamhet. Jirayuth sa att brutalt tvingande lösenord till bitcoin-plånböcker är nästan omöjligt.

"Möjligheten är så liten. Det är som att hitta en enda fil i ett universum”, sa Jirayut.

Regeringen har betraktat kryptovaluta med misstänksamhet och varnat allmänheten från att handla med den. I februari förbjöd centralbanken alla affärsbanker att tillåta sina kunder att köpa bitcoin med de kreditkort de utfärdade.

Men samtidigt går regeringen för att lagstifta reglering av kryptohandel – och beskatta den. Centralbanken har också uttryckt intresse för att ta med blockkedjeteknologi i sin fålla.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/