Vapenvåld i Thailand stiger, fler dödsfall per capita än i USA

Thailand-

Thailand är allmänt känt som leendens land. Men inom dess samhälle finns ett underliggande mönster av skjutvapenanvändning.

Studier visar att Thailand har en högre andel vapenrelaterade mord per capita än USA, ett land där dödliga skottlossningar dominerar nyhetsrubriker och den politiska agendan. Thailand är näst efter Filippinerna i regionen.

Det finns miljontals kraftfulla vapen över hela landet och många av dem är olagliga och oregistrerade.

Under 2016 var det mer än 3,000 4.45 mord med ett skjutvapen i landet - en frekvens på 100,000 dödsfall per XNUMX XNUMX personer, enligt forskning från University of Washington.

Thailands takt är nästan åtta gånger högre än i grannlandet Malaysia och när dödsfall från väpnade konflikter avlägsnas är det till och med högre än ett av världens farligaste länder, Irak.

De flesta av morden i Thailand beror på kriminella element, gängaktiviteter eller konflikter relaterade till förlust av ansikte eller personliga klagomål. Det finns inte den ström av masskjutningar som sker så ofta i USA.

"Ibland hamnar vi i en konflikt och vapen verkar vara svaret. Vapen gör människor lika, säger Pol Col Naras Savestanan, generaldirektören för landets kriminalvårdsavdelning.

Trots det höga våldet har thailändska myndigheter fortfarande ingen klar bild av exakt hur många vapen som finns ute på gatorna.

EN MURKIG BILD

Mannen med uppgift att sammanställa nationell data medger att den är ofullständig och rörig. Alla register över hela landet sedan lagar om vapenägande infördes 1947 har bara någonsin registrerats manuellt för hand.

"Inte bara det, alla register är utspridda bland distrikten och provinskontoren. Det finns fel. Vi hade fem till sex miljoner licenser, och nu försöker vi lägga in dem i en dator, säger Chamnanwit Terat, biträdande generaldirektör för Department of Provincial Administration.

"Vi upptäckte att det finns dubbletter, eller en licens som tillhör flera vapen och därför måste vi gå igenom dessa fel ett fall i taget."

Avdelningen försöker skapa en central onlinedatabas för nationella vapenregister i ett försök att göra landet mer ansvarigt för sina vapen.

Chamnanwit anser att självförsvar är ett berättigat skäl för "mogna" medborgare att äga skjutvapen, särskilt när, han medger, de "inte alltid kan lita på statens skydd". Han vill dock att licenslagarna skärps för att möjliggöra granskning av en persons lämplighet att inneha ett vapen.

”Personligen tycker jag att de som innehar eller använder skjutvapen bör få sin licens förnyad då och då. Men från och med nu, när du väl har fått tillstånd att skaffa ditt vapen, kan du behålla det hela livet. Du kanske är väluppfostrad i år, men hur blir det nästa år? Tänk om du skickas till fängelse?”

Detta är ett utdrag från hela artikeln på Channel News Asia. Länk nedan.

Prenumerera
KÄLLAKanal Nyheter Asien
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/