Belgiens medborgare greps för ett års uppehåll, 1.5 miljoner bahts utpressningsförsök

En belgisk man som enligt polisen är en del av ett utländskt maffiagäng i Pattaya har gripits anklagad för utpressning, bedrägeri och att ha stannat för länge med sitt visum.

Turistpolischefen Surachet Hakpan tillkännagav i torsdags den arresterade mannen som Gaetan Sergel Rsdoutey vid en fastighet i Bang Lamung-distriktet som tillhör hans medarbetare Mr. Thongsai Hensail, som också greps.

Gripningarna gjordes efter att en annan belgisk man, vars namn har undanhållits, lämnat ett klagomål till polisen om att paret hade försökt pressa 1.5 miljoner baht från honom. När offret vägrade lämna över pengarna blev han misshandlad, säger Pol Maj-Gen Surachet.

De misstänkta, tillsammans med två andra utlänningar som fortfarande är på flykt och tros försöka fly landet, påstod sig vara fastighetsmäklare som arbetar i Pattaya. Men en utredning fastställde att de inte är och säljer och utpressar falsk egendom för pengar och om offren försökte klaga eller informera lagen skulle de slå de utpressade och bedragna offren och hota dem och deras familjer.

Polisen säger att de känner till minst tre eller fyra andra offer i gänget och ber alla andra som blivit lurade att träda fram.

Pol Maj-Gen Surachet sa att Gaetan kom till Thailand som turist och gifte sig med en thailändsk kvinna men hade överskridit sitt tillstånd att stanna med nästan ett år.

Polisen sa att Gaetans äktenskap, eller åtminstone dokumentationen för, arrangerades av en agent som misstänks ha hjälpt till att registrera mer än 300 liknande "äktenskap" mellan thailändska kvinnor och utlänningar. Man tror att de aldrig var gifta eller ens träffats och den ursprungliga avsikten var att skaffa ett äktenskapsvisum. Det är oklart varför Gaetan inte kunde få äktenskapsvisumet och stannade kvar med ett år.

Pol Maj-Gen Surachet sa att de närmar sig agenten, som man misstänker har hjälpt utländska brottslingar att stanna kvar i Thailand. De hoppas genom att identifiera denna agent att de kan identifiera upp till 300 andra utlänningar som lever på äktenskapsvisum men som faktiskt inte är gifta.

Pol Maj-Gen Surachet tillade att arresteringarna är en del av de fortsatta ansträngningarna från brottsbekämpande myndigheter för att utrota utländska maffiagäng från Thailand.

Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/