Thailand återupptar dödsstraffet, den första fången på nästan tio år som avrättades denna vecka

Thailand-

Thailändska myndigheter avrättade en 26-årig man med dödlig injektion den 18 juni 2018, landets första avrättning sedan augusti 2009.

Kriminalvårdsavdelningen uppgav att avrättningen av Theerasak Longji, som befanns skyldig till grovt mord för sex år sedan, återspeglade Thailands ståndpunkt som "fokuserar på att skydda samhället snarare än brottslingarnas rättigheter och friheter", och skickar ett varningsmeddelande om att allvarliga brott kommer att straffas hårt. Beslutet upphäver ett de facto moratorium för avrättningar som Thailand hade antagit under de senaste nio åren och införlivat i den nationella handlingsplanen för mänskliga rättigheter.

Människorättsorganisationer över hela världen grät och uttalade sina invändningar mot att dödsstraffet återupptas i Thailand.

Enligt kriminalvårdsavdelningen fanns det i april 517 fångar (415 män och 102 kvinnor) på dödscell i Thailand. De flesta dömdes för narkotikarelaterade brott. Ödet för många av dessa människor, som har sökt omvandling av sina straff, är nu i fara.

FN:s generalförsamling har ständigt uppmanat länder att upprätta ett moratorium för dödsstraffet, successivt begränsa praxis och minska de brott som det kan utdömas för – allt med sikte på att det slutligen ska avskaffas.

Thailand verkar dock vara villigt att gå vidare med att avrätta brottslingar med allvarliga brott vid denna tidpunkt.

Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/