Detaljer om Thai Navy SEAL som dog och hjälpte till med räddningsoperation av fotbollslag fångade i grotta

Chiang Rai-

En före detta dykare från thailändska marinen som frivilligt hade ställt upp för att hjälpa till att rädda 12 pojkar och deras tränare från en grotta i norra Thailand har dött, enligt regeringstjänstemän.

Tidigare Sgt. Saman Kunan, en före detta SEAL, dog klockan 2:00 på fredag ​​lokal tid (2:XNUMX torsdag ET) på grund av brist på luft när han försökte återvända till ett kommandocenter djupt under jorden, sa Chiang Rais viceguvernör Passakorn Boonyalak.
Kommandocentralen ligger två kilometer (1.2 miles) inne i grottan, där det unga fotbollslaget och deras tränare har varit instängda i nästan två veckor.
Kunan, 38, var på väg tillbaka efter att ha levererat syrgastankar till grottan där pojkarna är när han fick slut på luft när han var under vattnet.
En av Kunans långvariga vänner, Sgt. Anuram Kaewchano, berättade för pressen att han blev chockad över att få veta nyheten.
"Jag kan inte tro att det här hände," sa han till Associated Press per telefon. "Han var väldigt vältränad, han tränade varje dag och han var en triathlet. Vår sista resa tillsammans var till Malaysia.”
Han tillade att förra gången de två pratade, "pratade vi om barnen - om de var ute än."
"Dykning är alltid full av risker," sa Navy SEALs chef, bakre adm. Aphakorn Yookongkaew. "Han kan ha svimmat och fått honom att drunkna, men vi måste vänta på obduktionen", tillade han.
Ett militärflygplan kommer att frakta Kunans kropp från Chiang Rai till Satthahip marinbas på fredag ​​kväll. En begravningsgudstjänst med full militär utmärkelse kommer att äga rum där, och sedan i hans hemstad i provinsen Roi Et, norra Thailand. Det är inte meddelat om det blir en public service.
Frivilligdykaren Mikko Paasi sa att stämningen i lägret hade förändrats sedan räddningsteamet fick veta om Kunans död.
”Definitivt kan man känna att det har effekt, men vi går vidare. Alla är proffs så vi försöker lägga undan det och undvika att det händer igen, säger finländaren, som är långtidsboende i Thailand.
"Alla fokuserar på att få ut de här pojkarna - hålla dem vid liv eller få ut dem."
Pornphimon Pansurin, en rådgivare från den närliggande Darunrat-skolan som undervisar Ekarat Wongsukjan, en av de försvunna pojkarna, sa att de försvunna pojkarna kan känna sig ansvariga för tragedin.
"Om de får reda på vad som har hänt kommer de att skylla sig själva", sa hon till pressen. "De kommer att känna sig väldigt skyldiga."
För närvarande har tjänstemän sagt att de inte kommer att informera barnen om dödsfallet eftersom det skulle orsaka onödig stress enligt flera läkare.
Operationen för att få ut barnen fortsätter.
Prenumerera
KÄLLACNN, Associated Press
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/