Thailands räddade fotbollslag vaknar hemma för första gången på flera veckor

Thailands räddade grottpojkar vaknade upp i sina egna hem för första gången på mer än tre veckor på torsdagen, och många reste sig i gryningen för att delta i en religiös ceremoni.

De 12 pojkarna, i åldrarna 11 till 16, och deras 25-åriga tränare skrevs ut från ett sjukhus i den norra provinsen Chiang Rai på onsdagen och gjorde senare sitt första offentliga framträdande.

Under en nationell TV-sändning log de, skämtade och visade solidaritet med varandra när de delade med sig av detaljer om sin traumatiska upplevelse i det översvämmade grottkomplexet i Tham Luang.

Många av pojkarna kommer från det sömniga distriktet Mae Sai, nära gränsen till Myanmar. Några möttes med kramar, tårar och leenden från väntande släktingar och vänner när de kom hem på onsdagen. Andra välsignades med vatten när de gick in i sina hem.

På torsdagen deltog några av pojkarna och deras släktingar i religiösa ceremonier vid Mae Sais tempel Wat Pha That Doi Wao – ett gammalt tempel med natursköna vyer över den omgivande landsbygden.

Reportrar fick inte komma nära pojkarna och deras familjer i templet för att ge dem integritet.

De sista i gruppen på 13 fördes ut ur grottan i tisdags, vilket avslutade en ansträngande 18-dagars prövning som krävde livet av Samarn Kunan, en frivillig dykare och tidigare thailändska flottan SEAL som kom för att hjälpa till med räddningsuppdraget.

Samarn dog den 6 juli efter att ha förlorat medvetandet under ett uppdrag att placera syrgastankar djupt inne i grottan, bara två dagar innan de första pojkarna fördes i säkerhet.

Under sin tv-nyhetskonferens sa pojkarna när de gick in i grottan den 23 juni att de hade planerat att bara vara inne i grottan i ungefär en timme efter fotbollsträningen. Men en regnperiod översvämmade tunnlarna och fångade dem.

Pojkarna hade ingen mat och överlevde bara på vatten. De turades om att gräva i grottväggarna i hopp om att hitta en väg ut.

"Vi drack vatten från stalaktiter. Den första dagen var vi okej, men efter två dagar började vi känna oss trötta, säger Pornchai Kamluang, 16, och tillade att deras tränare, Ekapol Chanthawong, sa åt dem att hålla sig stilla när det var möjligt för att spara energi.

"Den här erfarenheten gjorde mig starkare och lärde mig att inte ge upp", sa lagets yngsta medlem, som går under namnet Titan.

Pojkarna kommer så småningom att tillbringa tid som nybörjare buddhistiska munkar för att hedra den döda dykarens minne, sa deras tränare på onsdagen.

Prenumerera
KÄLLAReuters/Associated Press
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/