Thailand ändrar arbetstillstånd: Med ett arbetstillstånd kan man nu arbeta i ett tillåtet jobb var som helst, när som helst!

Text med tillstånd från The Phuket News:

Tidigare förbjöds utlänningar som behövde få ett arbetstillstånd för att arbeta att utföra något arbete, för vilken arbetsgivare som helst, var som helst, och under sådana förhållanden om det inte var detaljerat och därför tillåts i själva arbetstillståndet. Om du till exempel hade ett arbetstillstånd för att driva en fabrik som chef, kunde du inte också byta till en annan fabrik utan ett nytt arbetstillstånd och starta hela (dyra) processen igen, eller publicera youtube-videor online och tjäna pengar likaså osv osv.

Det är inte längre fallet.

Fram till förra året reglerade Thailand tillstånd för utländskt arbete enligt Alien Workers Act (2008) ("lagen").

År 2017 upphävde nöddekretet om icke-thailändares beredskapsdekret för arbetsledning (2017) (”Dekret nr 1”) lagen om utlänningar (2008).

Genom förordning nr 1 införlivades emellertid en stor del av den upphävda lagens bestämmelser och bibehöll de flesta av de med stöd av denna utfärdade föreskrifterna.

Sedan, den 27 mars 2018, utfärdades krisdekretet om icke-thailands arbetsledning (nr 2) (2018) ("dekret nr 2"). Dekret nr 2 ändrade förordning nr 1.

I 70 § förordning nr 1 (och lagen) föreskrivs att ”den som beviljas tillstånd att arbeta inte får utföra arbete av detta slag, hos arbetsgivaren, på en ort eller på annat arbetsvillkor än som anges i deras arbetstillstånd om inte tillstånd enligt 71 § erhålls.”

I 71 § i förordning nr 1 (och lagen) föreskrivs att "den som beviljas tillstånd att arbeta och som avser att ändra eller lägga till följande uppgifter, måste inhämta tillstånd från registratorn: (1) typ av arbete (2) ) arbetsgivare (3) plats eller (4) arbetsförhållanden.”

Och 73 § i dekret nr 1 (och lagen) föreskrev att "ingen person får tillåta en utlänning att arbeta på ett annat sätt än de krav som anges i arbetstillståndet."

Emellertid, och mycket väsentligt, upphävde 37 § i förordning nr 2 §§ 70, 71 och 73 i förordning nr 1.

Vidare föreskrivs i 28 § i förordning nr 2 att en innehavare av arbetstillstånd får ägna sig åt allt arbete som inte är särskilt förbjudet för alla utlänningar på den "officiella listan" över arbete som är förbjudet för utlänningar.

Den officiella listan beskriver det begränsade antalet aktiviteter som en utlänning inte kan få arbetstillstånd för i alla fall. (Den nuvarande officiella listan är densamma som senast utfärdades enligt lagen. Den officiella listan har dock reviderats och vi kommer att beskriva en sådan i del tre av denna serie.)

Som en konsekvens kan alla utlänningar som har ett arbetstillstånd i Thailand nu arbeta var som helst, för vem som helst (inklusive dem själva), under vilka förhållanden som helst, och utföra vilken typ av arbete som helst som inte exkluderas av den officiella listan.

Detta är en mycket betydelsefull och välkommen förändring av den thailändska utländska arbetslagstiftningen.

Det är uppenbarligen goda nyheter för innehavare av arbetstillstånd i Thailand – och Thailand kommer också att dra nytta av att ha gjort sin arbetsmarknad mer attraktiv för de bästa utländska arbetskraftstalanger som de behöver för att konkurrera om i den ständigt ökande globaliserade ekonomin.

Läs mer på https://www.thephuketnews.com/phuket-law-royal-decree-blows-work-permits-wide-open-68051.php#0ukr0wlsRI6tIoQk.99

Prenumerera
KÄLLAPhuket News
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/