Den vanärade "Jet Set Monk" får 114 år i thailändskt fängelse efter amerikansk utlämning

Thailand-

En thailändsk domstol har dömt en vanärad före detta munk till 114 års fängelse för bland annat bedrägeri, penningtvätt och databrott.

Wiraphon Sukphon blev känd som "jetset-munken" efter att han dök upp i en YouTube-video 2013 på privatjet, bar solglasögon och visade upp mängder av kontanter och Louis Vuitton-designväskor.

En efterföljande sond beslagtog $770,000 XNUMX av hans tillgångar, inklusive en Porsche och en Mercedes Benz bil, och flera bankkonton.

Wiraphon, 39, dömdes på torsdagen efter att ha utlämnats från USA i maj efter att ha anklagats för att ha våldtagit en minderårig och lurat givare som gav honom pengar för att bygga världens största smaragdbuddhabild.

Munken var skyldig att lämna tillbaka 861,700 29 dollar till 20 givare som lämnade in klagomål och domen för den påstådda våldtäkten, som går tillbaka tio år tillbaka, väntas i oktober. Han riskerar ytterligare XNUMX år bakom lås och bom om han döms.

Men trots torsdagens kraftiga straff sa en advokat som agerar för Wiraphon till AFP att han enligt thailändsk lag inte skulle avtjäna mer än 20 år, vilket innebär att han skulle släppas innan han fyller 60. Hans juridiska team planerar också att överklaga.

Buddhism är djupt rotad i det thailändska samhällets struktur och de flesta män förväntas av social konvention att tillbringa tid i ett kloster som nybörjare munkar för att få religiös kunskap och god karma.

Men en rad sex-, finansiella- och mordskandaler under de senaste åren har också försämrat prästerskapets rykte och testat regeringens tålamod, till den punkt där myndigheterna har spridit idén om "smarta ID-kort" för varje munk att registrera sin brottsling. historia.

Regeringen har försökt rensa ut korrupta munkar med sina orange kläder för personlig vinning och har varit engagerade i en långvarig fejd med Dhammakaya-templet, en äldre abbot som anklagas för att ha förskingrat 33 miljoner dollar.

Wiraphon har tidigare hävdat att han var reinkarnationen av en berömd mirakel-utförande munk innan han kläddes av sitt tempel i den lantliga staden Buriram när de första anklagelserna om fel uppstod.

Han flydde till USA och etablerade ett buddhistiskt centrum i Kalifornien men en amerikansk domstol beordrade hans utlämning efter en begäran från de thailändska myndigheterna.

KÄLLAAssociated Press
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/