Misstänkte CIA Black Site i Thailand för att bli turistattraktion

Det är inte många turistattraktioner som marknadsför sig själva genom att säga "det finns inget att se här". Men Ramasun Camp Historical Museum i nordöstra Thailand är inte din genomsnittliga destination: det är bland de platser som misstänks vara värd för en svart CIA-plats och ett hemligt tortyrfängelse.

Basen, som skulle öppnas som museum på lördag, började som US Army:s 7:e radioforskningsfältstation 1964 och användes enligt den officiella historien i Vietnamkriget för att spionera på kommunister och kontrollera flygplansrörelser fram till 1976.

Inofficiellt och på senare tid är det en av tre platser i den avlägsna nordöstra provinsen Udon Thani som misstänks vara en del av US Central Intelligence Agencys världsomspännande nätverk av hemliga platser där terroristmisstänkta utsattes för utökade förhör.

CIA:s första internationella interneringsplats var i Thailand och nätverket var mest aktivt i efterdyningarna av terrorattackerna den 11 september 2001 mot USA, när fångar rapporterades vara vattenbrädda eller fick huvudet slås in i väggarna upprepade gånger.

Överstelöjtnant Ratkrit Daengthaisong, befälhavare för bataljonen som övervakar Ramasun, sa att han har undersökt och kommit fram till att anläggningen aldrig har hyst en hemlig anläggning.

"Jag tror att det beror på att området är förbjudet för utomstående medan lokalbefolkningen är medveten om en underjordisk tunnel", sa han till tidningen Bangkok Post. "Det kan ge dem en känsla av hemlighet."

Ratkrit sa att han pratade med flera gamla tiders och att ingen någonsin sett något. "Så vi kommer att öppna Ramasun-lägret för allmänheten och låta dem se själva. Du kommer att se en radarbyggnad omgiven av gigantiska radartorn och en 300 meter lång underjordisk tunnel.”

Ramasun har länge ryktats vara platsen som CIA tog Riduan Isamuddin, alias Hambali, efter hans arrestering 2003. Då Sydostasiens mest eftersökta terroristmisstänkte, med kopplingar till de som orkestrerade attackerna den 11 september och 2002 års bombattentat på Bali nattklubb. som dödade 202 människor hölls Hambali på en hemlig plats i tre år innan han anlände till Guantanamo Bay.

Det statliga Thailand Tourism Directory webbplats, , säger att Ramasun övergavs mellan 1976 och 1997. Under den tiden lämnades radarutrustningen inaktiv och material snattades. Några av byggnaderna blev "fladdermushabitat".

På varandra följande thailändska regeringar har förnekat all inblandning i CIA:s svarta webbplatser, och USA har varken bekräftat eller förnekat att de använt landet i kriget mot terrorismen. Ämnet kom upp igen tidigare i år, när Gina Haspel valdes ut av USA:s president Donald Trump till att bli CIA-chef.

rulle enligt uppgift körde en svart webbplatskod vid namn Cat's Eye i Udon Thani, där hon övervakade förhöret av USS Cole-bombaren Abd al-Rahim al-Nashiri. Det var samma plats där Abu Zubaydah vattenbräddes 83 gånger under en månad innan Haspel kom.

Det finns dock motstridiga uppgifter om huruvida platsen Haspel drev var Ramasun eller en som är ansluten till Udon Thani Air Force Base 14 kilometer bort. Den basen är fortfarande i drift och kommer sannolikt inte att vara öppen för allmänheten inom kort.

KÄLLASydney Morning Herald med tillstånd från Michael Ruffles
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/