Den thailändska regeringen driver på för att legalisera medicinsk marijuana

BANGKOK: Thailand lanserar planer på att legalisera medicinsk marijuana, sa en tjänsteman till AFP onsdagen (31 oktober), eftersom landet hoppas kunna tjäna på en mångmiljardindustri med en produkt som dess supportrar hyllar som en av världens bästa.

Flera nationer har anammat användningen av medicinsk cannabis, inklusive Kanada, Australien, Israel och mer än hälften av staterna i USA.

Men Thailand skulle vara det första landet i Asien att göra det, och att ta vara på en marknad som USA-baserade Grand View Research har uppskattat kan nå 55.8 miljarder USD år 2025.

Ett utkast till lagförslag för att tillåta dess begränsade användning har skickats till militärregeringens nationella lagstiftande församling (NLA).

"Vi har överlämnat lagförslaget till högtalaren," sade Jet Sirathraanon, ordförande för NLA:s ständiga kommitté för folkhälsa, till AFP och tillade att den kommer att ha sin första behandling i regeringens stämpelparlament om mindre än en månad.

Cannabisen skulle vara "endast för medicinering, inte för rekreation", tillade han.

Marijuana är fortfarande olagligt i Thailand, med hårda straff för narkotikasmuggling även om landet fortfarande är en viktig regional transitknutpunkt och tillverkare av narkotika.

Men idén om medicinsk marijuana har länge varit mer acceptabel för breda delar av samhället i landet med buddhistisk majoritet och regeringstjänstemän har tidigare framfört behovet av att reformera droglagarna.

Jet sa att Thailand har skjutit upp förändringen alldeles för länge medan andra länder som Kanada och Australien har gripit ögonblicket, inklusive legalisering av export.

Han nämnde de intäktsgenererande möjligheterna som en ändring av lagarna skulle ge Thailand samt de gynnsamma effekter det kan ha på patienter med smärta.

Han berömde också kvaliteten på det sydostasiatiska landets växter, som trivs särskilt bra i gränslandet med Gyllene triangeln i Thailand, Laos och Myanmar.

"Jag gör det här för att det är en möjlighet för thailändare," sa han. "Thailand har världens bästa marijuana."

Experter är överens och ser liknande potential.

"Idag kan Thailand producera fantastisk cannabis till en bråkdel av kostnaden för västerländska odlare", säger Jim Plamondon, marknadschef på Thai Cannabis Corporation, som beskrivs som landets första lagliga marijuanaföretag.

"I morgon kommer Thailand att återta sitt kulturella arv genom att bli världens ledande odlare, processor och tillverkare av cannabisprodukter," sa han.

"Alla företag som menar cannabis seriöst borde börja flytta sin leveranskedja till Thailand."

Med tillstånd från Associated Press och Channel News Asia.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/