Thailands utrikesminister säger att det inte finns något behov av utländska observatörer i kommande val

BANGKOK — Utrikesministern sa på onsdagen att det skulle vara "olyckligt" att ha utländska valobservatörer för val som är planerade till februari.

Don Pramudwinai sa att Thailand har värdighet och inte är ett problematiskt land, så det behöver inte utländska observatörer.

"Den nuvarande regeringen kom från en kupp men skiljer sig från andra kupper i världen, eftersom vi inte förbjuder eller tar bort rättigheter överdrivet till den grad att det påverkar majoriteten," sa Don.

Tidigare val 2001, 2005, 2007 och 2011 övervakades av Asian Network for Free Elections, eller ANFREL. ANFREL, som är baserat i Bangkok, ställde upp 60 observatörer från 24 asiatiska länder 2011, det senaste framgångsrika valet.

Dons kommentarer kom som svar på uppmaningar som gjorts under månaderna för att utländska observatörer ska vara i kungariket för att säkerställa fria och rättvisa val. Han sa att val är interna angelägenheter och sa att han gynnade lokala observatörer innan han fortsatte med att försvara militärregeringen.

"Några ambassadörer diskuterade med mig och tog upp frågan om majestät-lagen och frågade varför det finns en sådan lag som begränsar yttrandefriheten. Jag frågade om deras länder inte har några specifika åtgärder och sa att thailändare är väl medvetna om lagen om majestet, säger Don. ”Om du räknar antalet personer som är emot det kommer du att upptäcka att det bara är en handfull. Så hur kan det vara ett problem när en majoritet inte ser det som ett problem?”

Don tillade att förbudet mot politiska församlingar infördes för att landet skulle kunna gå framåt och att det inte hade funnits några restriktioner för att uttrycka åsikter under de senaste fyra åren.

Samma dag uppmanade Pheu Thai-partimedlemmen Nakorn Machim den amerikanska regeringen att skicka valobservatörer till Thailand för att övervaka de utlovade februarimätningarna.

Nakorn – en tidigare demokratisk parlamentsledamot för Phitsanulok-provinsen – gick nyligen med i Pheu Thai-partiet. Han träffade på onsdagen politik, ekonomi och offentlig diplomati officer Vi L. Jacobs-Nhan från Thailands amerikanska konsulat och skickade in ett brev medan de två träffades i provinsen.

Nakorn sa senare till reportrar att han är oroad över att omröstningen inte kommer att vara fri och rättvis eftersom han tror att juntan – som iscensatte kuppen i maj 2014 och fortfarande sitter vid makten – kan kontrollera förfarandet. Nakorn sa att Jacobs-Nhan sa till honom att han skulle vidarebefordra meddelandet och brevet till myndigheterna.

KÄLLAKhaosod engelska
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/