Thailand höjer styrräntan för första gången sedan 2011

Thailand's central bank is seen at the Bank of Thailand in Bangkok, Thailand April 26, 2016. REUTERS/Jorge Silva/File Photo

BANGKOK — Bank of Thailand, landets centralbank, har höjt sin styrränta för första gången sedan 2011, i ett steg för att lindra växande finansiella oro och potentiell osäkerhet på marknaden i samband med det kommande allmänna valet i februari.
Efter ett möte i den penningpolitiska nämnden höjde banken dagslåneräntan med 0.25 procentenheter till 1.75 % på onsdagen.
Den senaste räntehöjningen av den thailändska centralbanken kom i augusti 2011 och den senaste ränteändringen var i april 2015, då den sänkte reporäntan över natten från 1.75 % till 1.50 %.

Två viktiga faktorer låg bakom beslutet att höja räntorna.

Den första var behovet av att tämja en bieffekt av en förlängd ackommoderande penningpolitik. Låga priser har lett till spekulativt köp- och avkastningssökande beteende på den thailändska fastighetsmarknaden. Detta har gjort ekonomin gradvis mer sårbar för finansiella chocker, som centralbanken blev allt mer orolig för.

Som ett resultat av detta har banken aviserat en skärpning av reglerna för bolåneutlåning för att stävja fastighetsspekulation, med en belåningsgräns på 80 % för bolån för bostäder värda mer än 10 miljoner baht (300,000 1 USD) som träder i kraft den 2019 januari XNUMX.

Men "den penningpolitiska kommittén anser att enbart makrotillsynsåtgärder är otillräckliga för att innehålla sådana risker", säger Tim Leelahaphan, en ekonom från Standard Chartered Bank.

Den andra faktorn bakom uppgången är en önskan att bygga politiskt utrymme. "Det är nästan en naturlig tendens för alla centralbanker att höja sina styrräntor när deras ekonomi är solid, för att spara utrymme för penningpolitiska lättnader i framtiden", säger Yoichiro Yamaguchi, chefsekonom på Sumitomo Mitsui Banking Corporation.

Även om tillväxten i Sydostasiens näst största ekonomi avtog till 3.3 % under juli-september kvartalet på årsbasis, från 4.6 % under april-juni, ser centralbanken ekonomin som robust.

"Det kommande allmänna valet är en stor osäkerhet för Thailands ekonomi", sa Yamaguchi. "Centralbanken ville säkra utrymme för monetära lättnader före valet så att banken har en åtgärd [på plats] för att stödja den thailändska ekonomin om något negativt händer i valprocessen."

Inflationen är fortsatt låg i Thailand. Det överordnade konsumentprisindexet steg 0.99 % i november från samma månad förra året. Detta var under centralbankens årliga inflationsmål på mellan 1 % och 4 %.

Även om det lägre oljepriset kan vara kopplat till låg inflation, tyder Bank of Thailands räntebeslut på att den har valt att ta itu med finansiell sårbarhet och bygga politiskt utrymme framför att behålla en stabil inflation den här gången.

Bankens beslut att höja styrräntan var i linje med marknadens förväntningar, med få reaktioner från aktie- och valutamarknaderna och en uppgång har redan successivt prisats in. Vid det senaste policymötet i november röstade kommittén fyra till tre för att behålla styrräntan, medan resultatet i september blev en starkare fem till två att hålla stabil.

I Sydostasien har centralbanker som Bank Indonesia och Bangko Sentral ng Pilipinas tvingats att kontinuerligt strama åt sin politik för att försvara sina valutor från att falla på grund av den amerikanska centralbankens hökaktiga policyhållning.

Bank of Thailand kommer sannolikt inte att följa samma väg eftersom landets valuta är relativt stabil jämfört med regionala jämlikar. Vissa ekonomer räknar med att nästa uppgång kommer under senare hälften av nästa år.

 

KÄLLAAsien Nikkei
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/