Den tropiska stormen Pabuk landar, en bekräftas död när stormen härjar södra Thailand

Thailands första tropiska storm på tre decennier har dödat en person när den anlände till sydkusten, slog ner träd och blåste av tak i dess väg, men höll på att tappa fart, sa tjänstemän.

Medföljande vindar vräkte upp höga vågor och vindbyar i Thailandbukten när den tropiska stormen Pabuk landade på fredagen i Pak Phanang-distriktet i Nakhon Si Thammarat-provinsen.

Träd rasade ner på hus för att orsaka omfattande skador när tjänstemän varnade för risken för snabba översvämningar.

Katastrofbekämpande tjänstemän sa att den dödade personen var bland besättningen på en fiskebåt som kantrade i hårda vindar nära kusten i den närliggande Pattani-provinsen. Ytterligare en i besättningen saknades, men fyra andra var i säkerhet.

Vädertjänstemän varnade för skyfall och starka vindar i 15 provinser i den thailändska södern, hem till en av världens största naturgummiplantager och flera öar som myllrar av turister.

Men på fredag ​​eftermiddag avtog stormen och var på väg mot provinsen Surat Thani, uppger den thailändska meteorologiska avdelningen i ett uttalande.

"Det förväntas nedgraderas till en tropisk depression", tillade den. "Människor bör akta sig för de svåra förhållanden som orsakar avrinning av skogar och snabba översvämningar."

National Disaster Warning Center slog också larm runt turiststränder, som Koh Samui och Koh Phangan, och uppmanade människor att lämna högriskområden för högre mark.

Al Jazeeras Florence Looi, som rapporterade från ön Koh Samui på fredagsmiddagen, sa att effekterna av stormen kunde ses och kännas på semestermålet.
"Vågorna är mycket kraftfullare än normalt, de når upp till tre meter och kommer mycket längre in i landet", tillade hon.


Under de senaste dagarna har 6,176 XNUMX människor evakuerats till skyddsrum från Nakhon Si Thammarat såväl som provinserna Pattani, Songkhla och Yala, uppger Department of Disaster Prevention and Mitigation.

Pabuk har beskrivits som "ovanligt" eftersom det "pågår utanför monsunsäsongen för denna del av världen", och noterar att senast något liknande hände i Thailand var för tre decennier sedan.

Nakhon Si Thammarat flygplats sa att den hade stängt, och lågprisflyget Nok Airlines Pcl sa att det hade ställt in alla åtta flyg till och från provinsen.


Surat Thani-flygplatsen stängde också från fredag ​​eftermiddag till lördag, vilket ställde in flyg från Nok Airlines, Lion Air och Thai Smile, ett dotterbolag till det nationella flygbolaget Thai Airways.
Tidigare sa Bangkok Airways Pcl att de hade ställt in alla flyg till och från semesterdestinationen Koh Samui, där färjetrafiken också har avbrutits.

Nationella energiföretaget PTT Exploration and Production Pcl sa att de hade avbrutit verksamheten vid Bongkot och Erawan, två av landets största gasfält i Thailandsbukten.

Bild efter inläggsinnehåll
KÄLLAAl Jazeera
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/