Thailand påbörjar åtgärder för att bekämpa smog med hjälp av konstgjort regn, vattenkanoner (video)

Bangkok-

I Thailands huvudstad har en anfall av giftig luft blivit så illa att tjänstemän planerar att bokstavligen få det att regna för att bekämpa smogen.

Under helgen svängde luftkvaliteten i delar av Bangkok till kategorin "mycket ohälsosam", med partikelhalter så högt som 227 XNUMX. Varje gång luftkvalitetsindexet stiger över 150 är ingen Bueno, men dessa nivåer av luftföroreningar påverkar alla, oavsett ålder eller befintliga hälsoproblem. Luften över staden höll sig i det "ohälsosamma" området under helgen.

Nu tar staden ett drastiskt steg för att förbättra situationen: sådd moln för att framkalla regn. Detta kommer från ett land som är hem till avdelningen för kunglig regnmakt och jordbruksflyg, så det borde kanske inte vara så förvånande. Avdelningen meddelade Måndag skulle det vara att skicka iväg flygplan någon gång på tisdag för att injicera moln med en blandning av kemikalier som är tänkta att få dem att producera regn.

Det är inte allt thailändska myndigheter gör heller. De har delat ut cirka 10,000 XNUMX ansiktsmasker, enligt Phys.org. De har också spolat ner gator med vatten för att mildra föroreningarna, rapporterar Reuters, samt skjuta vattenkanoner i luften. Det hela påminner om vad som hände i New Delhi, Indien, bara förra månaden. Där fick brandmännen hjälpa tjänstemän i huvudstadsregionen att parera smogen förbi skjuta vatten från höghus.

De allvarliga luftföroreningarna som denna del av planeten hanterar leder till allvarliga hälsoproblem för människorna som bor där. En tredjedel av de globala dödsfallen relaterade till luftföroreningar drabbar Asiens västra Stillahavsregion, enligt Världshälsoorganisationen. Mycket av denna börda kommer från industrin, tillsammans med tunga fordon i stadsområden. Men även landsbygdsområden utsätts för allvarliga luftföroreningar om de utövar att bränna grödor, vilket är populärt i Indien, eller eldar ved för att värma sina hem och kamin.


I Indien börjar ledare nu ta större steg för att ta itu med sin försämrade luftkvalitet. Förra veckan släppte landet en efterlängtad nationell plan för att bekämpa dess ökända luftföroreningar. Tyvärr ropar kritiker ut det på grund av dess otydlighet: det saknas direktiv för lokala myndigheter, specifika tidslinjer och riktlinjer för tillsyn, enligt New York Times.

I Thailand tar tjänstemän det till nästa nivå när de förbereder sig för att manipulera vädret. Det kanske låter som något läskigt futuristiskt skit, men praktiken är inte så ny. USA har använt molnsådd för att hantera bristen på vatten. Så har landet Jordanien. Domen är fortfarande ute på dess effektivitet, men thailändska tjänstemän verkar tycka att det är en givande chansning. Vilket annat föroreningsdrabbat land i Sydostasien kommer härnäst?

Text med tillstånd av Gizmodo.

Bild efter inläggsinnehåll
KÄLLAGizmodo
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/