Thailand kommer sannolikt att genomföra en mer tolerant flyktingpolitik efter de senaste högprofilerade fallen

Thailands immigrationschef har lovat att inte tvinga flyktingar att återvända hem "ofrivilligt", efter att en saudisk kvinnas desperata vädjan om vidarebosättning uppmärksammat ett land som inte erkänner asylsökande.

Landet har inte undertecknat en FN-konvention om flyktingar och har länge hamnat i beskyllning för att de hållits i interneringscenter eller för att deporteras tillbaka till repressiva regimer där de riskerar fängelse eller ännu värre.

Många fall skapar inga rubriker, men det ändrades tidigare denna månad när den 18-årige saudisken flykten Rahaf Mohammed al-Qunun anlände till Bangkok och avvärjde utvisningen genom att barrikadera sig själv på ett hotell på flygplatsen, live-tweetade konflikten till en internationell publik.

Hon överlämnades till FN:s flyktingorgan inom några dagar och vidarebosattes till Kanada inom en vecka, där hon välkomnades av utrikesminister Chrystia Freeland efter att ha landat i Toronto i lördags.

Qunun sa att hon utsattes för övergrepp i det ultrakonservativa kungariket och vägrade träffa familjemedlemmar som kom till Thailand efter hennes flygning.

Den blixtsnabba behandlingen av hennes ärende var utan motstycke för Thailand och övervakades nästan från början till slut av immigrationschefen Surachate Hakparn, en trubbigt talande mediekunnig tjänsteman med smeknamnet "Big Joke" som nyligen utsågs till rollen och lovade reformer.

Som svar på frågor om Thailands behandling av flyktingar sa Surachate till en publik på utrikeskorrespondentklubben att han skulle ta ett nytt tillvägagångssätt och att under hans överinseende "kommer det ingen att skickas tillbaka till landet om de inte vill åka tillbaka .” Han tillade att som chef för avdelningen "kommer vi nu att följa internationella normer."

"Big Joke" möte med FN-tjänstemän.

Men påståendena möttes med skepsis med tanke på arresteringen i Thailand av flyktingfotbollsspelaren Hakeem Al-Araibi, som hade beviljats ​​permanent uppehållstillstånd i Australien men stoppades på flygplatsen i Bangkok när han försökte åka på semester.

Al-Araibi, en före detta spelare för Bahrains landslag, är efterlyst anklagad för skadan av en polisstation under den arabiska våren i Gulfstaten, men rättighetsgrupper säger att han spelade en match vid den tiden och anklagelserna är falska .
Surachate sa att fallet var annorlunda eftersom det fanns en utestående arresteringsorder för Al-Araibi i Bahrain, men sa att han kunde argumentera för sin sak i domstol.

Australien har krävt att Al-Araibi ska återföras till landet, där han bor i Melbourne och spelar för ett semiprofessionellt fotbollslag.

Han sa också att bearbetningen av Qununs erfarenheter inte skulle fungera som en modell för framtida fall i Thailand och förnekade att myndigheterna föll för påtryckningar när historien blev viral och Qunun plockade upp tiotusentals Twitter-anhängare.

"Varje fall kommer att övervägas från fall till fall," sa han.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/