Thailands tyngdlifters vänder mot potentiellt Olympic förbud efter sex positiva drogtest hos världsmästerskapen

LONDON (Reuters) – Thailands tyngdlyftare står inför avstängning från spelen i Tokyo 2020 efter sex positiva tester, två av dem från regerande olympiska mästare, vid förra årets världsmästerskap.

Thailändarna fångades när Internationella Tyngdlyftningsförbundet (IWF) genomförde extra tester i Köln, Tyskland, på prover tagna i november förra året från "målidrottare" vid världsmästerskapen i Turkmenistan.

Varje nation med tre eller fler positiva under ett kalenderår står inför ett förbud på upp till fyra år. Thailand hade sex, från ett lag på 19, vid världsmästerskapen, och har ytterligare två dopningsfall att lösa sedan december 2017.

Landet var också inblandat i en dopningsskandal 2011 då sju tonårsflickor förbjöds efter att ha testat positivt, varav två är bland de sex nya fallen.

Thailand är värd för årets IWF World Championships i september, men om det blir avstängt måste landet dra sig ur.

IWF sa i ett uttalande att de tidigare stängt av nio länder för upprepade dopningsbrott och att de "inte kommer att tveka" att göra detsamma igen.

Beslutet kommer att vila på en ny sanktionspanel bestående av antidopningsexperter och advokater från USA, Kanada, Tyskland och Nya Zeeland.

De två första av Thailands VM positiva tillkännagavs den 23 december — damernas supertungviktsbronsmedaljör Duanganksnorn Chaidee och 17-årige Teerapat Chomchuen, den enda hanen bland de sex.

De andra fyra, som utsågs av IWF på onsdagen, är de regerande olympiska mästarna Sopita Tanasan (48 kg) och Sukanya Srisurat (58 kg), plus Thunya Sukcharoen och Chitchanok Pulsabsakul.

Srisurat och Pulsabsakul fastnade i skandalen 2011 och stängdes av i två år.

Srisurat och Sukcharoen vann båda VM-guld i Turkmenistan, där Thailand slutade tvåa efter Kina i medaljetabellen.

FÖREBILD

Tidigare denna månad firade Thailands amatörtyngdlyftningsförbund (TAWA) sitt 60-årsjubileum med ett besök på IWF:s högkvarter i Budapest där dess president, Boossaba Yodbangtoey, talade om sportens stora framsteg.

Boossaba är generalsekreterare för Asian Weightlifting Federation och hennes man, Intarat Yodbangtoey, är vicepresident för IWF.

Boossaba sa i Budapest att tyngdlyftning var Thailands mest populära olympiska sport och att hennes framgång med att rekrytera tjejer till sporten gjorde henne till "en förebild".

TAWA sa i ett uttalande på sociala medier att de var "mycket förvånade och förvirrade" över de nya positiva effekterna och att de redan hade upprättat en intern utredning. "Om det upptäcks att det finns brottslingar kommer de att straffas", stod det.

Boosaba var inte omedelbart tillgänglig för att kommentera när han kontaktades av Reuters.

IWF hade sagt i ett uttalande att det testade mer än hälften av de 600 idrottarna vid världsmästerskapen 2018, utan några positiva resultat.

Men det utförde sedan ytterligare analys av "riktade idrottare"-prover" vid Kölns antidopningslaboratorium, med "den mest sofistikerade tillgängliga tekniken: gaskromatografi-förbrännings-isotopförhållande masspektrometri (GC-C-IRMS)".

Detta ledde till de thailändska positiva.

Tyngdlyftning är i praktiken "på prov" i Tokyo 2020, efter att ha fått veta att dess plats på OS-schemat efter dess är under översyn.

IWF har skärpt sina antidopningsprocedurer och sagt: "IWF är fortfarande fast beslutet att implementera de mest avancerade testteknikerna för att säkerställa att den mycket lilla minoriteten som fuskar identifieras och sanktioneras.

"Med IWF:s antidopningsinsatser före, under och efter IWFs världsmästerskap i tyngdlyftning 2018 bevisades detta än en gång."

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/