Baht fortsätter att växa sig starkare och starkare - Här är anledningen

Upphovsman: Bloomberg

Det finns ingen hejd på Thailands baht.

Förra årets bästa resultat i tillväxt Asien har ökat ytterligare 4.2 procent gentemot dollarn i år, den största vinsten i regionen, och det som driver dess framsteg inkluderar en rad lokala och utländska faktorer. Bara för att nämna några:

Stödfaktorer som kom i januari
Globala investerare köpte netto för 256 miljoner USD i lokala aktier denna månad till och med den 30 januari, det största inflödet sedan september 2016

Bytesbalansöverskottet ökade till 5 miljarder dollar i december från 1.6 miljarder dollar i november, vilket slog uppskattningen av ett överskott på 3.5 miljarder dollar, enligt centralbanksdata. Saldot har varit i överskott varje månad sedan september 2014 och uppgick till 37.7 miljarder dollar 2018

Inflationen förblir godartad på 0.4 procent i december, den långsammaste ökningen sedan 2017. Finansdepartementet förväntar sig en ekonomisk tillväxt på 4 procent 2019, med en exportprognos att stiga med 4.5 procent

Turistankomsterna kommer att nå rekord på 41.1 miljoner 2019, sade regeringen

Valutan rider också på en våg av optimism för tillväxtmarknaderna, eftersom en mer duvaktig Federal Reserve lättar upp trycket på dollarn, medan utsikterna att handelsspänningen mellan USA och Kina kan lätta ökar riskaptiten

"Bahten kan fortsätta att överträffa," sa Jitipol Puksamatanan, chefsstrateg på Krung Thai Bank Pcl, som var den näst mest exakta prognosmakaren för valutan förra kvartalet i Bloombergs ranking. Starka utländska direktinvesteringar, ett överskott i bytesbalansen mitt i lägre oljepriser och dämpad inflation stöder också baht, sa han.

Utsikten till ytterligare en räntehöjning av den thailändska centralbanken under andra halvåret kommer att hjälpa till att stärka valutan, särskilt mot bakgrund av en trolig paus i åtstramningen av Federal Reserve, sade Jitipol. Bahten kommer att stärkas till 31 vid årsskiftet, förutspådde han, jämfört med 31.221 där den handlades klockan 2:53 i Bangkok.

Bank of Thailand verkar inte heller oroad över bahtens uppskattning. Valutans styrka är ett bra tillfälle för thailändska företag att importera maskiner för att stärka produktiviteten, sa centralbankens biträdande guvernör Chantavarn Sucharitakul förra veckan.
Historia en guide?

Om historien är någon vägledning, fortsätter bahts utsikter i februari att vara optimistiska. Valutan har ökat den månaden under åtta av de senaste nio åren.

Men för vissa förblir politiska risker, inklusive landets första allmänna val sedan en kupp 2014 som planeras till mars och en avmattning i kinesisk tillväxt en risk.

När yuanen sjunker, "kommer baht att dras lägre också", säger Michael Every, Hongkong-baserad chef för Asiens finansmarknadsundersökning på Rabobank, som var den mest exakta prognosmakaren för baht. "Dessutom kommer varje ny regering att spendera mer pengar och därmed minska bytesbalansöverskottet."

Rabobank, ser valutan på 33.7 per dollar i slutet av året, baserat på hans baisseartade syn på den kinesiska yuanen, sa han.

Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/