Thailand har antagit en ny cybersäkerhetslag, kritiker kallar den kontroversiell

BANGKOK (Reuters) – Thailands militärutnämnda parlament antog på torsdagen en kontroversiell cybersäkerhetslag som ger omfattande befogenheter till statliga cyberbyråer, trots oro från företag och aktivister över rättslig tillsyn och potentiellt maktmissbruk.

Cybersäkerhetslagen, godkänd enhälligt, är den senaste i en våg av nya lagar i asiatiska länder som hävdar statlig kontroll över internet.
Förespråkare för medborgerliga friheter, internetföretag och företagsgrupper har protesterat mot lagstiftningen och sagt att den skulle offra integritet och rättsstatsprincipen, och varnade bördor för efterlevnad kan driva utländska företag ut ur Thailand.

Militärregeringen har drivit på för flera lagar som den sa skulle stödja landets digitala ekonomi, inklusive en ändring av databrottslagen 2017, som har använts för att slå ner på oliktänkande.

Internetfrihetsaktivister har kallat lagstiftningen för en "cyberkrigslag", eftersom den omfattar alla procedurer från vardagliga möten med långsamma internetanslutningar till rikstäckande attacker mot kritisk infrastruktur.

Om en cybersäkerhetssituation nådde en kritisk nivå tillåter lagstiftningen det militärledda nationella säkerhetsrådet att åsidosätta alla procedurer med sin egen lag.

"Trots vissa formuleringsförbättringar finns alla de omtvistade frågorna fortfarande kvar", säger Arthit Suriyawongkul, en förespråkare för Thai Netizen Network, till Reuters.

Lagen tillåter National Cybersecurity Committee (NCSC) att kalla individer till förhör och gå in på privat egendom utan domstolsbeslut i händelse av faktiska eller förväntade "allvarliga cyberhot."

En ytterligare reglerande kommitté för cybersäkerhet kommer att ha omfattande befogenheter att få tillgång till datordata och nätverk, göra kopior av information och beslagta datorer eller andra enheter.

Domstolsbeslut krävs inte för dessa åtgärder i "nödfall", och straffrättsliga påföljder kommer att utdömas för dem som inte följer order.

Asia Internet Coalition (AIC), en Singapore-baserad industrigrupp som representerar de amerikanska jättarna Google och Facebook, och nio andra stora teknikföretag, sa att de var "djupt besvikna" över att lagen antogs.

"Detta skulle ge regimen omfattande befogenheter att övervaka onlinetrafik i namn av en nödsituation eller som en förebyggande åtgärd, vilket potentiellt äventyrar privata och företagsdata", säger Jeff Paine, gruppens verkställande direktör, i ett uttalande.

Lagstiftarna antog också enhälligt lagen om skydd av personuppgifter, avsedd att imitera EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR).
Lagstiftningen kräver inte att internationella företag lagrar data lokalt, men företag har uttryckt oro över dess territoriella tillämplighet.

Dataskyddslagen, som träder i kraft efter en övergångsperiod på ett år, kommer att gälla inte bara för företag som är belägna i Thailand, utan även utländska företag som samlar in, använder eller avslöjar personuppgifter om personer i Thailand, specifikt för reklam och "beteendeövervakning. ”

Anhängare av lagarna hyllade dem som för länge sedan.

"De två lagarna är avgörande för att hjälpa Thailand att hålla jämna steg med grannarna och världen", säger Saowanee Suwannacheep, ordförande för den ad-hoc parlamentariska kommitté som arbetade med lagstiftningen.

Källa: Reuters

Prenumerera
KÄLLAReuters
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/