Thailand planerar att bygga världens största solenergiparker för att driva green push

BANGKOK (BLOOMBERG) – Thailand planerar att bygga världens största flytande solenergiparker för att driva Sydostasiens näst största ekonomi och för att öka landets andel av ren energi.

Den statliga elproduktionsmyndigheten i Thailand (EGAT) kommer att flyta 16 solenergiparker med en sammanlagd kapacitet på mer än 2.7 gigawatt på nio av dess vattenkraftsdammreservoarer senast 2037, säger Thepparat Theppitak, en biträdande guvernör för kraftverket. Flera av de föreslagna projekten är mer än dubbelt så stora som världens största flytande system nu och satsningen överstiger de 1.3 gigawatt som installerats globalt i oktober.

Planen representerar en ambitiös satsning för Thailand på flytande solenergi, som tenderar att vara dyrare än de markmonterade enheterna som dominerar sektorn. Om EGAT bygger alla sina föreslagna projekt, säger företaget att flytande solenergi kommer att stå för en tiondel av landets rena energikällor, jämfört med bara 1 procent av den globala solkapaciteten år 2050, enligt Bloomberg.

"När kostnaden för solutrustning sjunker, tittar många utvecklare på vatten med nätanslutning", säger Jenny Chase, chef för solenergianalys för Bloomberg i London. "Det här verkar vara en bra kombination av långsiktig och välstrukturerad planering, med individuella projekt som redan har identifierats."

Att lokalisera anläggningarna vid befintliga vattenkraftsreservoarer innebär att bolaget inte behöver spendera lika mycket på infrastruktur som knyter den till nätet och systemet kommer att förbättra den totala produktionen av vattenkraftverken, enligt Thepparat. I framtiden kommer företaget även att använda litiumjonbatterier för att lagra el som produceras av de flytande anläggningarna.
Thailand har gått mot att generera mer el från förnybara källor de senaste åren. Den har satt som mål att förnybar energi ska utgöra 27 procent av den totala kapaciteten år 2037, enligt dess senaste kraftutvecklingsplan.

Budgivningen för det första flytande solenergiprojektet kommer att påbörjas om två månader och kommer att vara öppet för internationella företag, sade Thepparat, med budgeten satt till två miljarder baht (85 miljoner S$) för en 45 megawatt (MW) gård vid Sirindhorn Dam i nordöstra Thailand. Den anläggningen förväntas komma online nästa år.

Flytande system anses vara cirka 18 procent dyrare än landbaserade på grund av behovet av flottörer, förtöjningar och mer motståndskraftiga elektriska komponenter, enligt Världsbanken. Men projekten kringgår markanvändning i skogar och jordbruksmarker, och vatten kan också hjälpa till att kyla solpanelerna, vilket ökar effektiviteten med 10 procent, sa Thepparat.

Åtta av EGAT:s 16 planerade flytande anläggningar skulle vara större än vad som nu är världens största, ett 150-MW-system som flyter ovanför en kollapsad kolgruva i Kina. Thailands största kommer att vara gården på 325 MW vid Sirikit Dam i norra Thailand, planerad att stå färdig 2035.

"Vatten- och solkraften kommer att arbeta i synergi i detta projekt och använda våra befintliga tillgångar och resurser", sa Thepparat i en intervju måndagen (4 mars) på EGAT:s huvudkontor nära Bangkok. "Vi har studerat och planerat det här projektet mycket noggrant."

Prenumerera
KÄLLADirekt
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/