Valkommissionen uppger att de första resultaten från det nationella valet kommer att finnas tillgängliga från 6 på söndag

Bangkok-

NÅGRA valresultat kommer att finnas tillgängliga bara en timme efter att röstningen i den efterlängtade nationella omröstningen slutar klockan 5 på söndagen, lovade valkommissionen (EC) i går.

Byråns generalsekreterare Jarungvith Phumma sa att resultat kan förväntas inom mindre än en timme från vallokaler där valdeltagandet inte är för stort, och tillade att inofficiella resultat från minst 95 procent av vallokalerna borde vara klara senast klockan 8 på söndagen.

Dessa resultat kommer att avslöja antalet valkretsmandat som vunnits av varje parti, men siffror på partilistorna kommer inte att släppas förrän efter att EG officiellt har godkänt valresultatet, tillade Jarungvith.

"Myndigheten kommer inte att göra beräkningarna för att ta reda på antalet partiledamöter på söndagen. Dessutom kan siffrorna ändras, särskilt om extraval krävs eller om röstsedlar behöver räknas om i vissa områden. Vi kan bara avslöja resultatet när vi har godkänt omröstningarna, sade han.

Mer än 92,000 XNUMX vallokaler kommer att fungera på söndagen, sade han och tillade att alla valsedlar och utrustning kommer att delas ut en dag tidigare på lördagen.

Jarungvith uppmuntrade också väljarna att vara uppmärksamma på eventuella lagöverträdelser och utlovade en belöning på 100,000 XNUMX Bt för bevis på mutor eller röstköp vilket resulterar i diskvalificering av kandidater eller en omröstning.

Samtidigt har civilsamhällesgrupper ledda av rättighetsvakthunden iLaw lanserat webbplatsen vote62.com för att fungera som en plattform för uppdateringar om valresultat och som ett sätt att förhindra bedrägeri under rösträkningen.

De som deltar i rösträkningen kan ta bilder av räknebrädan och lägga upp bilderna på hemsidan, medan de som håller koll på rösträkningen på TV eller online-plattformar kan lägga in sammanställningar eller ladda upp bilder på hemsidan.

Gruppen sa att resultaten som visas på webbplatsen senare kommer att jämföras med de officiella resultaten som släppts av EC för att säkerställa transparens.

Hälsoavdelningen har under tiden utfärdat tips, där generaldirektör Panpimol Wipulakorn råder väljarna att sova minst sex timmar innan de lägger sin röst.

Väljare har också uppmanats att bära lätta kläder eftersom temperaturen på söndag väntas stiga över 40 grader Celsius.

"Det finns en risk för värmeslag," varnade Panpimol och tillade att människor kan hålla sig hydrerade genom att dricka åtta till 10 glas vatten om dagen.

"Använd ett paraply eller bär en hatt när du ger dig ut för att rösta", sa hon och påminde om att de som hade lagt sina röster i förväg den 17 mars stod i kö i timmar i brännande hetta.

Källa: Nationen

KÄLLANationen
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/