Thailand drabbas av en sällsynt förlust av turistankomster för mars månad, och utgifterna minskar också

Thailand flagga i kombination med Kina flagga

Bloomberg-

Thailand drabbades av en sällsynt kombinerad minskning av turistankomster och utgifter i mars, vilket signalerade ett stenigt första kvartal för Sydostasiens näst största ekonomi.

Antalet besökare sjönk med 0.7 procent från för ett år sedan till 3.5 miljoner, visar officiella siffror i fredags och data sammanställd av Bloomberg. Utländska turismintäkter sjönk med 1.3 procent till 184.5 miljarder baht (5.8 miljarder USD).

Turismen är avgörande för Thailand och på vissa åtgärder står den för en femtedel av ekonomin, vilket fick militärregeringen att vidta åtgärder som att avstå från visumavgifter för att uppvakta resenärer. Den nedslående rapporten följer data tidigare i veckan som visar en värre än väntat fall i exporten, en annan ekonomisk motor.

"Om turismens ankomster och inkomster fortsätter att falla kan det vara en extra risk för ekonomin eftersom sektorn är en av de främsta drivkrafterna", säger Duangrat Prajaksilpthai, ekonom på TMB Bank Pcl i Bangkok. "Siffrorna fluktuerar vanligtvis och kan studsa tillbaka så vi får vänta och se."

Politiskt stopp efter ett rörigt riksdagsval i mars, det första sedan en kupp 2014, tynger också känslorna.

Förra veckan sa finansminister Apisak Tantivorawong att den ekonomiska tillväxten kan avta till det låga intervallet 3 procent under det första och andra kvartalet, och att tjänstemän funderar över steg för att injicera 20 miljarder baht av en stimulans.

Kinesiska semesterfirare har drivit en år lång boom men antalet ankomster har minskat under två månader i rad. Siffrorna visade också en kraftig ökning på 35 procent av besökare från Indien.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/