Thailand kröner officiellt sin nya kung Rama X

Thailand har krönt sin nya kung Maha Vajiralongkorn, vilket markerar den första himmelsfärden för en ny monark på sju decennier.

I en utarbetad ceremoni på lördagen som sammansmältade gamla buddhistiska och hinduiska brahminritualer, översköljdes Vajiralongkorn med heligt vatten av de mest respekterade religiösa, politiska och kungliga figurerna i Thailand innan den kungliga kronan sattes på hans huvud och han fick de högst symboliska nio- paraply i nivåer, vilket ger honom rollen som kung Rama X av Thailand.

Kröningen kommer mer än två år efter att Vajiralongkorn besteg tronen efter sin fars, den mycket älskade kung Bhumibols, död.
När han utfärdade sitt första kommando, lovade Vajiralongkorn att "styra kungariket genom att följa de tidigare monarkernas vägledning och regera med rättfärdighet till gagn för alla människor i evighet".

Medan Thailand har varit en konstitutionell monarki sedan 1932, utövar kungen enorm makt och inflytande i Thailand och ses som folkets andliga beskyddare. Han är också skyddad från all kritik av några av de strängaste majestetiska lagarna i världen.
Kröningsceremonin är oerhört betydelsefull i Thailand för det är inte förrän kungen har mottagit de heliga tvagningarna och smörjelsen som han är helt helgad som Devaraja, eller "gud-kung", och kan ta på sig sin titel som buddhismens upprätthållare.

Ceremonin, som hölls i Grand Palace i Bangkok, var mestadels vattenbaserad och började med ritualen av tvätt, känd som Song Muratha Bhisek eller kunglig rening, där kungen välsignades med heligt vatten som tagits från fem floder och fyra dammar i Thailand . Klädd i en enkel vit dräkt och vita tofflor fick Vajiralongkorn heligt vatten hällt på ryggen, som hade samlats upp från fem floder och fyra dammar över Thailand. Heligt vatten hälldes sedan över hans händer från 22 olika kärl, alla tillhörande de tidigare nio thailändska kungarna från Chakri-dynastin, samt från snäckskal, som anses vara heliga.

När han återvände klädd i gyllene dräkter började smörjelseceremonin, där kungen satt på en åttakantig tron ​​och tog emot vatten i sina händer från åtta figurer, inklusive Thailands premiärminister Prayut Chan-ocha, högsta domstolens högsta domstol och överste brahminen. Det var då som Vajiralongkorn tog emot och satte sig under ett vitt paraply i nio nivåer, som officiellt markerade hans uppstigning till tronen.

Som en del av en nyare kröningsritual, som introducerades av kung Rama IV som styrde från 1851 för att följa västerländska traditioner, placerades en guldkrona som vägde mer än 7 kg på Vajiralongkorns huvud.

Närvarande vid ceremonin, klädd i mörkt rosa, var kungens nya fru, Suthida Tidjai, som han gifte sig med för tre dagar sedan i en överraskningsceremoni för att utnämna henne till drottningen av Thailand vid kröningen. Efter att Vajiralongkorns mottagit kronan, knäböjde hans nya brud framför honom och han smorde henne officiellt till drottning Suthida.

Tvätt- och smörjningsritualerna markerade början på tre dagar av firande och ritualer som markerade kröningen av den nye kungen. På söndag kommer han att leda en procession genom Bangkok och besöka några av huvudstadens heligaste tempel, med hundratusentals som förväntas stå längs gatorna. På måndag hälsar han folket från balkongen på Stora palatset.

Bild efter inläggsinnehåll
KÄLLAReuters, Guardian, Associated Media
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/