Tidigare borgmästare, "Godfather of Chonburi" har gått bort i cancer

Chon Buri-

Somchai Khunpluem, mer känd som Kamnan Poh eller "Gudfadern till Chon Buri" som gav välstånd och utveckling till den östra provinsen men dömdes till två fängelsestraff, dukade under i cancer tidigt på måndagen, sa hans familj. Han var 82.

Somchai, tidigare borgmästare i Tambon Saensuk kommun, dog klockan 3 på morgonen på Chon Buris sjukhus. Han släpptes ur fängelse den 14 december 2017 på grund av sin sjukdom.

Narongchai Khunpluem, Somchais yngste son och nuvarande borgmästare i Tambon Saensuk kommun, postade meddelandet "Jag älskar dig, pappa. #RIP” på sin Facebook-vägg.

Somchai föddes den 30 september 1937. Han var en välkänd politiker och affärsman i Chon Buri och uppfattades som östkustens gudfader som förde med sig välstånd och utveckling till turiststaden Bang Saen. Han uppfattades också som en inflytelserik person som stöttade flera politiker från östliga provinser.

Han dömdes till fem år och fyra månaders fängelse och beslagtagande av hans tillgångar för korruption i ett landmål. Han dömdes också till 25 års fängelse för att ha varit hjärnan för mordet på Prayoon Sitthichote, en annan inflytelserik person och hans rival. Efter domarna flydde han från sitt hem men tillfångatogs i Bangkok den 30 januari 2013.

Somchai föddes till Charnchai och Thuam Khunpluem. Hans far var byhuvud i Tambon Saensuk i Chon Buris Muang-distrikt. Hans mamma arbetade som fläskförsäljare på marknaden och fortsatte med att äga ett slakteri.

 

Somchai lämnade Wat Klang Don-skolan efter att ha slutfört årskurs 4 och arbetade som busskonduktör på rutten Bang Saen-Sri Racha-Chon Buri innan han befordrades till chaufför.

 

Efter att ha köpt sin egen fiskebåt blev Somchai vän med en fransk turist, som hade en oljehandelsverksamhet i Kambodja. Genom sina kontakter med den franske affärsmannen fick Somchai en licens att fiska i kambodjanska vatten. Han drev ett framgångsrikt fiske under några år men slutade när oljepriserna sköt i höjden.

Han gick senare till att gräva och leverera grus och jord för vägfyllning. Framgången för denna verksamhet gjorde det möjligt för Somchai att utöka sitt affärsimperium till att omfatta byggbranschen, spritförsäljning, hotell och fastighetsutveckling. Hans rikedom och inflytande i Bang Saen och Pattaya tillät honom också att stödja sina söner i deras försök att bli politiker.

Somchai och hans fru Satil hade fyra söner och en dotter, av vilka de flesta fortsatte med att bli nationella och lokala politiker.

Sonthaya Khunpluem, Somchais äldste son, var en före detta parlamentsledamot i Chon Buri och fungerade som politisk rådgivare till general Prayut Chan-o-cha under hans första regering. Sonthaya hade också flera ministerposter.

Somchais andra son, Witthaya Khunpluem, är Chon Buri Provincial Administrative Organisation VD och ordförande för Chon Buri fotbollsklubb.

Somchais tredje barn var en dotter som paret kallade Jiraporn.

Hans fjärde barn är Itthipol Khunpluen, tidigare Chon Buri MP och tidigare borgmästare i Pattaya.

Hans yngste son Narongchai Khunpluem är nu borgmästare i Tambon Saensuk kommun.

Den 30 januari 2013 greps Somchai av polisen i Crime Suppression Division i sin bil vid Lat Krabangs tullport när han färdades på den utgående motorvägen efter att ha använt namnet Kim Sae-tang för att få behandling på Samitivej Srinakarin Hospital.

Efter hans arrestering skickades han till fängelse för att avtjäna de två utestående fängelsestraffen, en för korruption i Khao Mai Kaews markköp av Tambon Saensuk kommun när han var borgmästare och den andra för mord.

Den 14 december 2017 begärde kriminalvårdsavdelningen tillstånd från vice premiärminister och justitieminister ACM Prajin Juntong att släppa honom från fängelse på humanitära skäl eftersom han led av cancer i stadium 4 och var över 70 år gammal.

Klockan 3 på måndagen tog hans färgstarka liv som en stackars busskonduktör som fortsatte att bli östkustens gudfader äntligen sitt slut.

Prenumerera
KÄLLANationen
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/