Thailands regering säger att ekonomin bromsar men det finns ingen recession, stimulanser kommer att lyfta tillväxten

BANGKOK (Reuters) – Thailands ekonomi saktar bara ner men är inte i en lågkonjunktur ännu och nyligen tillkännagivna statliga stimulansåtgärder borde hjälpa till att lyfta tillväxten till 3 % i år, sa landets finansminister på onsdagen.

 

Sydostasiens näst största ekonomi expanderade endast med 2.3 % under andra kvartalet, den svagaste årliga takten på nästan fem år, då dess export, en viktig tillväxtfaktor, föll under stigande handelsspänningar och en stark valuta THB=TH. Bahten är den valuta som presterar bäst i Asien, en ökning med 6.4 % mot dollarn hittills i år.

 

Regeringen tillkännagav förra månaden ett stimulanspaket på 10 miljarder dollar som kommer att omfatta stöd till bönder och turism i ett försök att öka den inhemska aktiviteten.

 

"Jag kan bekräfta att Thailands ekonomi inte har fallit in i en lågkonjunktur, eftersom vi fortfarande växer men i en långsammare takt", sa Uttama Savanayana till reportrar.

 

Utöver stimulanspaketet kommer regeringen att påskynda investeringar från statliga företag till mer än 300 miljarder baht (9.80 miljarder USD) som ett mål för innevarande räkenskapsår fram till september, sade han. Investeringsbudgeten för statliga företag förväntades stiga med minst 10% för nästa räkenskapsår, tillade han.

 

På onsdagen sa en gemensam kommitté för bank, handel och industri att den var orolig för den handelsberoende ekonomin, som saknar "stödjande faktorer" och kan växa mindre än sin prognos med 2.9%-3.3% i år.

 

Centralbanken sa förra veckan att ekonomin kan växa med mindre än 3% i år, efter en tillväxt på 4.1% förra året.

 

Uttama sa att han inte var orolig över hushållens höga skuldnivåer eftersom vissa lån var till företag och fortfarande genererade inkomster, medan andra var säkrade.

 

"Men vi är inte självbelåtna", sa han. "Vi kommer att övervaka det noga även om det inte är ett problem ännu."

 

I slutet av mars var Thailands hushållsskuld nästan 13 biljoner baht (346.04 miljarder pund), eller motsvarande 78.7 % av bruttonationalprodukten (BNP), bland de högsta i Asien, och upp från 53.5 % i början av 2009.

 

Höga skulder har varit ett hinder för den privata konsumtionen, som utgör hälften av ekonomin, och en oro för centralbanken.

Källa/Foto: Reuters

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/