Thailands författningsdomstol dömer till premiärministerns fördel i fall av om han lagligt skulle kunna vara statschef, förblir premiärminister.

Den thailändska författningsdomstolen har beslutat att den tidigare chefen för NCPO inte var en "annan tjänsteman i staten", vilket banade väg för premiärminister Prayut Chan-o-cha att stanna kvar som regeringschef. "Klargörandet" kommer inte som någon överraskning för politiska förståsigpåare som förutspådde resultatet långt innan det kom till en officiell utfrågning med landets författningsdomstol.

Frågan om statusen för general Prayuts premiärministerskap togs upp med författningsdomstolen av omkring 100 oppositionella parlamentsledamöter, som hävdade att hans status som Thailands premiärminister borde upphöra eftersom han också var NCPO-chef, en position som betraktas som "annan tjänsteman från stat” vid tidpunkten för sin
förordnande enligt 170 § 4 och 98 § 15 i grundlagen.

Innan charterdomstolens beslut idag, hade valkommissionen och ombudsmannen båda separat beslutat att chefen för NCPO inte är "den andra tjänstemannen i staten". Författningsdomstolen fattade sitt beslut utan att hålla förfrågningar med motiveringen att detta var en fråga om laglighet.

De anmärkte, för tydlighetens skull, i Thailand skiljer sig "annan tjänsteman i staten" i juridiska termer från "statstjänsteman".

Källa: Thaiger, Thai PBS world

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/