Thomas Cook på gränsen till finansiell kollaps, 600,000 XNUMX turister kan bli strandsatta över hela världen

LONDON: Den brittiska researrangören Thomas Cooks möjliga konkurs, som kämpade för överlevnad i söndags, skulle bli en bomb för europeiska semesterfirare och utlösa en enorm repatrieringsoperation.

Här är konsekvenserna för turister om den 178-åriga jätten skulle kollapsa.

Vad händer vid konkurs?

Om det angripna företaget misslyckas med att säkra räddningsfonderna på 200 miljoner pund eller hitta en alternativ plan, kommer det att behöva ansöka om konkurs i Storbritannien.

Gruppens verksamhet skulle upphöra omedelbart, vilket skulle tvinga dess resebyråer att stänga, sätta sina plan på grund och lämna koncernens 22,000 9,000 globala anställda - varav XNUMX XNUMX i Storbritannien - utan jobb.

Direktörer, troligen från revisionsbyråer, kommer att utses för att försöka hitta en köpare, omstrukturera dess skuld eller sälja tillgångar.

Omkring 600,000 150,000 turister över hela världen skulle behöva repatrieras, inklusive XNUMX XNUMX britter, vilket gör det till den största sådan operationen i landet sedan andra världskriget.

Operationen kan ta två veckor, den maximala varaktigheten av de flesta av Thomas Cooks paketresor.

Vem skulle leda verksamheten?

British Civil Aviation Authority (CAA) skulle ansvara för att organisera repatrieringen, som det var under det brittiska flygbolaget Monarchs konkurs i oktober 2017.

Notan förväntas uppgå till flera miljarder pund, inklusive 600 miljoner pund enbart i Storbritannien.

CAA har redan utarbetat en nödplan kallad "Operation Matterhorn", uppkallad efter en amerikansk bomboperation mot japanska styrkor under andra världskriget.

Ett telefonnummer kommer att tillhandahållas för berörda semesterfirare.

Vilka skydd har semesterfirare?

Thomas Cook försäkrade sina brittiska kunder att de är skyddade av "ATOL-garantin".

Detta system, som bygger på ett europeiskt direktiv, hanteras av CAA och omfattar turister som har köpt all inclusive-resor med flyg och hotell.

Turister som redan är på semester kommer att kunna avsluta sin vistelse och sedan återvända som vanligt, med andra företag som tillhandahåller tjänsterna.

De som ännu inte har lämnat får pengarna tillbaka eller erbjuds en alternativ semester.

Det europeiska paketresedirektivet gäller för paketresor som bokat i andra EU-länder, vilket garanterar återbetalning och hemtransport i händelse av konkurs.

CAA har lovat att allt kommer att göras för att få tillbaka turister på den planerade dagen.

Resenärer som bara har köpt flygbiljetter från Thomas Cook omfattas inte av ATOL men kan vända sig till sin kreditkortsleverantör eller försäkringsbolag för återbetalning.

Pattaya News noterar att Thomas Cook tar över 100,000 XNUMX turister till Thailand om året, främst till Phuket och Bangkok enligt deras hemsida.

Källa: Bangkok Post

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/