Thailand vecka i recension: De fem bästa nationella berättelserna i Thailand för den senaste veckan

Här är en titt på de bästa NATIONELLA berättelserna, valda av vårt team, från förra veckan, 24 augusti till 30 augusti, med några kommentarer. De är inte på någon speciell nivå av betydelse utan är listade i ordning efter publiceringsdatum.

1. Royal Thai Navy köper ytterligare två ubåtar för 22.5 miljarder baht för politisk stabilitet

Ämnet har blivit det mest omtalade ämnet under den senaste veckan eftersom det väckte allmän upprördhet och kritik över hur den thailändska regeringen påstås vårdslöst spenderade sin skattebetalares budget under tiden av en nationell ekonomisk kris orsakad av Covid-19-pandemin. Denna efterföljande presskonferens hölls av den kungliga thailändska flottan två dagar efter starten av den offentliga kontroversen för att skapa en ömsesidig överenskommelse, och hävdade att köpet var en del av deras egen allokering och huvudsakligen genomfördes för politisk stabilitet. Men deras skäl verkar inte vara övertygande eftersom den extraordinära kommissionen redan har meddelat att köpet skjuts upp idag.

Inköp av ubåtar är för att säkerställa politisk stabilitet, sade Royal Thai Navy vid en presskonferens idag

2. Det thailändska kabinettet godkänner officiellt förlängning av nöddekret med ytterligare en månad

Detta kanske inte låter särskilt överraskande eftersom detta har varit åtminstone tredje gången av förlängningen av dekretet som har varit i kraft sedan april förra året. Nöddekretet tillåter regeringen att fortsätta att begränsa ankomster, följa upp misstänkta fall av Covid-19 och införa sjukdomsbekämpningsåtgärder för alla företag och offentliga aktiviteter med stränga straff för dem som överträtt. Även om det inte har funnits ett bekräftat lokalt spritt fall i Thailand på ungefär 100 dagar, insisterar regeringen på att dekretet fortfarande är obligatoriskt för landet att korrekt hantera karantänsprocessen i en nationell standard.

Det thailändska kabinettet godkänner officiellt förlängning av nöddekret med ytterligare en månad

3. Rätten utfärdar tre nya anklagelser mot den flyktige Red Bull-arvingen

Efter de nyligen framkomna bevisen som hittats under återutredningen av det dödliga påkörningsfallet 2012, står den flyktiga föraren, Vorayuth "Boss'' Yoovidhya, inför tre nya anklagelser om vårdslös körning som orsakat döden och misslyckats med att hjälpa ett offer efter en krasch och kokainmissbruk. Fallet har fortfarande fångat allmänhetens uppmärksamhet och många undrar om Boss kommer att arresteras eller framgångsrikt fly innan den nya arresteringsordern löper ut i september 2027. Premiärminister Prayuth Chan-O'cha begär också att göra en offentlig utredning i morgon för att rapportera alla fynd till den thailändska allmänheten.

Domstolen utfärdar tre nya anklagelser mot Red Bull-arvinge på flykt

4. Turismdebatten eskalerar bakom stängda dörrar i Thailand när turisttjänstemän och ledande läkare debatterar för och emot att tillåta turister

Medan regeringen föreslog otaliga turismagendor under de senaste veckorna för att stimulera den inhemska ekonomin, var många framstående läkare starkt emot alla förslag, och angav att landet borde förbli stängt i minst sex månader tills situationen är mer avslappnad runt om i världen . Den dagliga debatten hade pågått av och på och båda sidor har ännu inte hittat halvvägs. Här är en övergripande artikel som anger deras kommentarer och åsikter om landets återöppningsfråga.

Turismdebatten eskalerar bakom stängda dörrar i Thailand när turisttjänstemän och ledande läkare debatterar för och emot att tillåta turister

5. Pilotlansering av den nya "Phuket-modellen" för att välkomna långtidsresenärer, möjligen nästa månad

"Phuket Model" är turismförslaget som vi har täckt ofta eftersom det har skett en liten förändring och pågående tillkännagivande av planer förra veckan. Trots det faktum att modellen inte har tillkännagetts officiellt för en fullständig körning, verkar denna nya "Phuket-modell" vara det mest lovande förslaget hittills eftersom den thailändska kabinettskommittén redan hade godkänt för en rättegång i mitten av nästa månad. Planen orsakar dock fortfarande en viss rädsla hos lokalbefolkningen och läkare att den skulle leda till ytterligare en massiv förödande låsning och ett potentiellt andra utbrott.

Pilotlansering av den nya "Phuket-modellen" för att välkomna långtidsresenärer, möjligen nästa månad

Det var allt för den här veckan, tack som alltid för att du läste. Detta kommer att bli ett vanligt inslag varje måndag, eftersom vi täcker lokala toppartiklar varje söndag.

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.