Thailands protest mot demokrati över en natt i Bangkok driver på för mer press på demokratiska reformåtgärder

FOTO: นิรนามปลดแอก

Nationella -

Den massiva samlingen av prodemokratiska aktivister över hela landet har väckt nationell och internationell uppmärksamhet igår, den 19 september, och hävdade att de var den största anti-regeringsdemonstrationen hittills i Bangkok efter att premiärminister Prayut Chan-O'Cha tog makten ursprungligen i en kupp 2014.

Massprotesten hade pågått i nästan 24 timmar och avslutades i morse framför Grand Palace i Sanam Luang, Bangkok, med en stor skara prodemokratiska demonstranter över hela landet, såväl som många reportrar och nyfikna åskådare.

Sammankomsten, ledd av United Front of Thammasat and Demonstration, började på morgonen i går framför Thammasat University Thaprachan Campus och lyckades enligt uppgift ta sig in på universitetet på eftermiddagen trots ogillande av dess kansler att ockupera universitetet som en samlingsplats .

FOTO: Thairath

Tre timmar senare flyttade mässan, som vid det tillfället uppskattades vara 1,000 XNUMX personer, mot Sanam Luang, där en stor demonstration var planerad att genomföras. De blev tillsagda av polisen att avsluta rallyt vid Sanam Luang inom en timme och varnade för att de kungliga anläggningarna var förbjudna.

Prodemokratiska studentledare hade förhandlat med relevanta regeringstjänstemän om att endast ockupera södra sidan av tomten. Polisen stängde sedan av området så att demonstranterna kunde samlas efter samtalet, vilket resulterade i den första fullskaliga sammankomsten på mer än 10 år i Sanam Luang.

En samlingsscen sattes upp på kvällen och innehöll uppträdanden och uppmuntrande tal under ämnet deras tre kärnkrav: ett slut på hot mot politiska aktivister, ett nytt konstitutionsutkast och upplösningen av parlamentet.

De stora talen lyftes fram under hela natten av arton prodemokratiska studenter och aktivister över hela landet, inklusive människorättsadvokaten Arnon Nampa som har arresterats flera gånger tidigare för påstådda brott mot lagen.

FOTO: Thairath

Fler människor sågs samlas och slå sig ner vid tvådagarsrallyt på natten. Många bar ansiktsmasker men ignorerade premiärministerns begäran om att ställa in evenemanget på torsdagskvällen och hävdade att protesterna riskerade att sprida Covid-19-koronaviruset och påverkade återhämtningen av Thailands ekonomi.

Under tiden hade polisen beslagtagit cirka 50,000 XNUMX exemplar av ett häfte om reformering av monarkin från ett hus nära Thammasat University Rangsit campus i Pathum Thani eftersom de troddes ha förberetts för protesten.

En av de prodemokratiska studentledarna, Parit "Penguin" Chiwarak, berättade för Associated Press att arrangörerna planerade att stanna vid samma ursprungliga rörelseplan att marschera till regeringshuset följande dag för att visa upp kraften i masssamlingar. folket. De insisterade på att genomföra evenemanget på ett livfullt men fredligt sätt.

FOTO: PPTV

Efter midnatt sattes fler säkerhetstjänstemän ut för att vakta protesterna och patrullera runt Ratchadumnoen-området medan en anständig mängd betong- och stålrepsbarriärer och allmänna bussar installerades framför regeringshuset och längs Ratchadumnoen-vägen, vilket blockerade andra allmänna vägar som tros vara demonstranternas marschväg på morgonen.

Protestledarna hade dock meddelat ett överraskande uttalande tidigare på morgonen idag, den 20 september, att marschen inte skulle fortsätta utan att de istället skulle installera en symbolisk demokratiplakett på fältet bredvid Grand Palace, som markerar en av de största demokratiska rörelserna. i landet.

Installationen är tänkt att ersätta en minnestavla över den siamesiska revolutionen 1932 på Royal Plaza som enligt uppgift på mystiskt försvann 2017.

FOTO: Bangkokbiznews

Prodemokratiska studentaktivister avslutade sitt övernattningsmöte runt 11:00 efter att en av deras ledare, Panusaya "Rung" Sithijirawattanakul, 21, har presenterat en lista med krav för chefen för Metropolitan Police Bureau, inklusive kontroversiella krav angående den thailändska monarkin .

Efter att ha talat hade Parit också uppmuntrat alla regeringsfientliga demonstranter att stå för sina rättigheter att stödja landets demokrati och att samlas i regeringshuset den 24 september för att pressa parlamentsledamöterna att överväga att utarbeta en ny konstitution.

 

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, Instagram, TikTok, youtube, Pinterest, talk, Blädderblock or tumblr

Gå med i diskussionen i vår Facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/438849630140035/ eller i kommentarerna nedan.

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.