Åsikt: Hur presidentskapet för Joe Biden kommer att se ut för Sydostasien

Följande är en åsiktsledare av gästskribenten Ong Bo Yang. Åsikterna och uttalandena inom är hans egna.

Tillträdande presidenten Joe Biden kommer sannolikt att bli 46th USA:s president i januari 2021.

Den tillträdande presidenten kommer att ha den föga avundsvärda och skrämmande uppgiften att läka splittringar inom USA och även återuppbygga diplomatiska förbindelser med andra nationer, i synnerhet länder i Sydostasien.

Tillträdande president Biden kommer att behöva visa större engagemang för ASEAN, där Trump har misslyckats, genom att delta i ASEAN-toppmöten och utse ambassadörer till ASEAN.

Biden måste hantera rivaliteten mellan USA och Kina och frågor om mänskliga rättigheter på rätt sätt, eftersom dessa frågor kan påverka relationerna med länder i Sydostasien.

Att gå in i CPTPP skulle vara en stark avsiktsförklaring om att Amerika är villigt att samarbeta med länder ekonomiskt, i motsats till under Trump-administrationen.

Under Trump-administrationen deltog inte tidigare president Trump i majoriteten av högprofilerade möten och toppmöten i Sydostasien, trots att Trump-administrationen uttalade att Sydostasien är en nyckelprioritet för Amerika.

Det fanns också viktiga diplomatiska tjänster som president Trump lämnade vakanta i ASEAN. Till exempel misslyckades Trump-administrationen med att i utrikesdepartementet utse ambassadörer i Myanmar och Singapore. Mer chockerande är att administrationen inte nominerade en ambassadör till ASEAN-sekretariatet, ASEAN:s nervcentrum baserat i Jakarta.

Dessa handlingar har lett till att USA:s relationer och ställning med ASEAN har försämrats, där politiker och ledare från sydostasiatiska länder uttryckt oro.

Detta kan också backas upp av studier gjorda av Singapores ISEAS-Yusof Ishak Institute och Pew Research Center i Indonesien där undersökningsrespondenterna visar en växande misstro mot USA.

Tillträdande president Joe Biden kommer att ha en uppförsbacke med att reparera och återställa Amerikas rykte internationellt, särskilt i Sydostasien.

Ändå kommer Biden utan tvekan att hjälpa till att främja bättre relationer och partnerskap med ASEAN.

Förre presidenten Barack Obama hade deltagit i majoriteten av sydostasiatiska toppmöten under sin tid som president. Nuvarande president Joe Biden ser ut att följa efter, och även förnya utrikesdepartementet genom att utse ambassadörer till ASEAN- och ASEAN-länderna.

Medan Donald Trump hade misslyckats med att uppskatta multilateralism, kommer tillträdande president Biden att anamma ett öppet, hållbart och regelbaserat multilateralt system. På sidan 78 av 2020 Demokratiska partiets plattform nämnde den att Biden-administrationen, om den blir vald, kommer att engagera sig mer med multilaterala organisationer som ASEAN.

Anthony Blinken, Joe Bidens senior rådgivare betonade också att president Biden kommer att kommunicera och samarbeta med ASEAN kontinuerligt och konsekvent.

På sidan 88 i 2020 års demokratiska partiplattform har Biden-presidentskapets kampanj lovat att förbättra samarbetet och partnerskapet med länder i Asien och Sydostasien som Thailand och Filippinerna.

Att lansera en ny tidsålder av multilateralism kommer också att hjälpa USA att motverka Kinas inflytande strategiskt, genom att visa ASEAN:s växande betydelse och ställning för USA och världen.

För flera månader sedan bad den tidigare utrikesministern Mike Pompeo sydostasiatiska nationer att inte vara rädda för Kina och även ta ställning mot Kinas upplevda mobbningshandlingar.

Ibland verkar Trump-administrationen pressa sydostasiatiska länder att välja sida mellan Amerika eller Kina.

Detta har lämnat ASEAN-ledarna i en svår situation, där de hela tiden har behållit sin neutrala hållning.

Dessutom har Singapores premiärminister ständigt betonat att ASEAN-länderna inte kommer att tvingas att ta parti.

Tydligen kommer Joe Biden att vara mindre konfronterande och mer respektfull mot Kina.

Det finns dock en bipartisk konsensus om att Kina är ett hot mot USA:s status som supermakt nummer ett och ett hot mot USA:s nationella säkerhet.

Därför kommer det inte att bli en dramatisk förändring i hur Amerika hanterar Kina under Bidens administration, särskilt Amerikas politik på Sydkinesiska havet.

Trots att tillträdande president Biden har decennier av utrikespolitisk kunskap och erfarenhet, kommer presidenten att vara mer försiktig med att inte antagonisera Kina och inte heller uppröra sydostasiatiska länder. Biden kommer att balansera Amerikas intressen, samtidigt som han omfamnar värderingarna diplomati, multilateralism, fred och stabilitet.

Att ha förutsägbar och konsekvent politik, beteende och handlingar som strider mot sin föregångare Donald Trump, kommer också att skapa fred och stabilitet, och en bättre arbetsrelation med ASEAN.

Förutom rivaliteten mellan USA och Kina, är en annan fråga som kan påverka relationerna mellan USA och ASEAN-länderna mänskliga rättigheter.

Under Donald Trumps tid som president var han generellt sett inte intresserad av människorättsfrågor.

Tidigare president Barack Obama hade berört människorättsfrågor internationellt under sin tid som president. Det är troligt att Joe Biden också kommer att kämpa för mänskliga rättigheter på ett mer seriöst sätt och återuppliva USA:s oro för mänskliga rättigheter.

Det är dock av yttersta vikt för USA att vara extra försiktig när de tar upp frågor om mänskliga rättigheter i ASEAN, för att inte skada de bilaterala banden.

ASEAN-ledare gillar inte att bli tillsagda vad de ska göra och inte heller att ett annat land ska blanda sig i deras inrikes angelägenheter. Ekonomiska sanktioner på grund av mänskliga rättigheter kommer också att uppröra länderna i Sydostasien, där majoriteten av nationerna fortfarande utvecklas och behöver mer ekonomisk hjälp istället för sanktioner.

Till exempel tyckte inte Filippinernas president Rodrigo Duterte om att få veta vad han skulle göra om mänskliga rättigheter av förre presidenten Barack Obama.

Donald Trump hade tagit Amerika ut ur Trans-Pacific Partnership (TPP) 2017, som hade inkluderat fyra ASEAN-nationer och skulle ha hjälpt Amerika att främja sina intressen strategiskt i Asien-Stillahavsområdet.

De återstående medlemmarna i TPP slutade med att bilda det omfattande och progressiva avtalet för Trans-Pacific Partnership (CPTPP), exklusive Amerika.

Om USA utesluts från TPP skulle visa USAs minskande engagemang och betydelse i ekonomiska partnerskap.

Dessutom skulle TPP bidra väsentligt till Amerikas ekonomi.

Under 2015 nådde USA:s handel med TPP-medlemmar mer än 1.5 biljoner dollar. Det beräknas att TPP kommer att förbättra USA:s BNP med 130 miljarder dollar fram till år 2030.

Därför finns det en stor möjlighet att tillträdande president Joe Biden kommer att vilja gå med i CPTPP och återuppta Obamas "pivot" till Asien. Det kommer att vara en modifierad version och absolut inte Obama 2.0 eftersom Biden behöver skapa sin egen identitet och skilja sig från sin tidigare chef Barack Obama.

Det blir dock inte okomplicerat.

Även om TPP kom överens under Obamas regering, har demokratiska tjänstemän alltid varit försiktiga med frihandelsavtal. Därför skulle det vara en uppförsbacke för den tillträdande presidenten Biden att övertyga kongressen att stödja anslutningen till CPTPP.

Rivaliteten mellan USA och Kina kommer inte att försvinna någon gång snart. Ändå kan sydostasiatiska medborgare förvänta sig mer fred och stabilitet med en president som är mer sammansatt och mätt.

ASEAN kan förvänta sig djupare relationer med USA eftersom tillträdande president Biden prioriterar och ägnar mer uppmärksamhet åt Sydostasien.

Tack.

 

Om författaren:

Profil: http://www.linkedin.com/in/ongboyang

Författarens namn: Ong Bo Yang

Nationalitet: Singapore

Jag är för närvarande en Master of Science-student vid University of Warwick, med huvudämne i program- och projektledning och har skrivit Op-Eds för 5 ASEAN-tidningar, nämligen Thailands Bangkok Post & Chiang Rai Times, Kambodjas The Phnom Penh Post, Vietnams VnExpress, Myanmars Myanmar Times.

Foto: Caribbean News

Sändning
Användarrecension
1.33 (3 röster)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/