Åsikt: Det asiatiska århundradet

FOTO: Manager Online

Följande är en opinionsledare av Ong Bo Yang. Hans biografi och information finns längst ner i artikeln. Hans åsikter är hans egna.

Ekonomer och politiska experter har länge förutspått att det asiatiska århundradet kommer någon gång under 21-talet, där Asien förväntas spela ett stort inflytande i globala angelägenheter, särskilt ekonomiskt, och i internationella relationer.

RCEP-avtalet undertecknades den 15 november 2020 av länder i Australien och 13 asiatiska länder, vilket illustrerar Asiens vilja att anamma multilateralism och säkerställa större ekonomisk integration i Asien-Stillahavsområdet.

I Asien finns det tre ekonomiska kraftpaket, nämligen Kina, Japan och Indien, bland de sex största ekonomierna i världen.

Kina öppnade upp 1978, vilket ledde till dramatiska sociala och ekonomiska förändringar i landet, vilket minskade fattigdomen för mer än 800 miljoner kinesiska medborgare i processen. Det asiatiska landet har fortsatt att liberalisera sin ekonomi och öppna upp för utländska investerare de senaste åren.

Idag är Kina en supermakt med enormt globalt inflytande internationellt och regionalt. Den näst största ekonomin i världen är en viktig handelspartner med många asiatiska länder och kommer att vara avgörande för Asiens utveckling under det asiatiska århundradet.

Det finns 4 asiatiska städer på 2020 Global Cities Index topp 10 listor, med sådana som Tokyo, Peking, Hong Kong och Singapore. Detta återspeglar uppenbarligen att asiatiska städer är starkt sammankopplade internationellt och har ett stort inflytande på den globala ekonomin.

Avgörande för dessa städers framgång inkluderar hög utbildningsstandard, starkt styre och ledarskap och infrastruktur i världsklass.

Tidigare 2019 hade World Economic Forum förutspått att det asiatiska århundradet kommer att inträffa 2020.

Tyvärr hade Coronavirus-pandemin en negativ inverkan på de sociala och ekonomiska framsteg som gjorts av asiatiska länder.

Ändå har asiatiska länder kontrollerat spridningen av Coronavirus-pandemin bättre än västländer i allmänhet och är på väg att göra en snabb ekonomisk återhämtning 2021.

Många asiatiska länder har startat vaccinationskampanjer i hopp om att uppnå flockimmunitet och för att kontrollera spridningen av Covid-19-pandemin.

Kina har gått med på att tillhandahålla vacciner till asiatiska länder som Indonesien, Malaysia, Pakistan, Singapore, Sri Lanka och Thailand.

Under pandemin blev digitaliseringen framträdande och påskyndades, eftersom rörelsebegränsningar gjorde det absolut nödvändigt att köpa varor och tjänster digitalt.

För närvarande utgör Asien ungefär hälften av den globala internetanvändarbasen.

Obestridligen kommer digitalisering att vara nyckeln till Asiens ekonomiska återhämtning, särskilt i asiatiska utvecklingsländer med en betydande ökning av utnyttjandegraden för internet och smartphones.

The Economist Intelligence Unit förutspår att innovation och digitalisering kan bidra med ytterligare 1 biljon USD till Asiens BNP.

Singapore blir alltmer en attraktiv destination för kinesiska företag, särskilt teknikjättar som Alibaba, ByteDance och Tencent, som alla har bestämt sig för att etablera regionala nav i det asiatiska landet.

Sydostasiens enhörningar som Grab, Lazada och Razer har redan etablerat sina huvudkontor i Singapore.

Enligt IMF hade Asien före pandemin en årlig BNP-tillväxt på 7.3 % i genomsnitt.

Efter pandemin förväntas Asien vara den snabbast växande regionen i världen. Enligt Mckinsey kommer Asien att stå för hälften av världens BNP år 2040, och 40 % av den globala konsumtionsvolymen. Föga överraskande drivs detta främst av Asiens nuvarande 4.6 miljarder befolkning, som står för cirka 60 % av världens befolkning.

Asiens ekonomiska tillväxt kommer att stimuleras av lokala och regionala marknader, en medelklass på 3 miljarder människor och innovativ teknik som snabbt förbättras. Att öka investeringarna i Asien kommer också att stärka de asiatiska ekonomierna och skapa miljontals jobb.

Med huvuddelen av världens ekonomiska aktiviteter som sker i Asien, kommer regionen utan tvekan att ses som världens primära ekonomiska zon.

Som ett resultat har Asiens inkomstklyfta gentemot västländer minskat under åren, eftersom inkomstnivåerna fortsätter att stiga.

För att förverkliga det asiatiska århundradet måste konflikten mellan USA och Kina hanteras väl, där asiatiska länder fortsätter att upprätthålla en neutral hållning och inte välja sida.

Indien kanske inte har gått med i RCEP tillsammans med sina motsvarigheter i Asien och Stillahavsområdet. Ändå har Indien en av de största ekonomierna i världen och det skulle vara fördelaktigt för Asien att engagera sig och samarbeta mer med Indien.

Asien är en extremt mångsidig region med olika språk, kulturer, styrande stilar och perspektiv. Det vore av största vikt med ständiga dialoger och möten, för att förena meningsskiljaktigheter, för att förstå varandra bättre och se hur alla parter kan samarbeta i en win-win-situation.

Det asiatiska århundradet är oundvikligt men den viktigare frågan är hur Asien kan säkerställa att ekonomiskt välstånd och inkomstfördelning är mer rättvis, och hur regionen kan bidra till ett fredligare och mer välmående internationellt samhälle.

Med vänliga hälsningar,

Ong Bo Yang

Profil: http://www.linkedin.com/in/ongboyang

Författarens namn: Ong Bo Yang

Nationalitet: Singapore

Jag är för närvarande en Master of Science-student vid University of Warwick, med huvudämne i program- och projektledning. Jag har skrivit Op-Eds för 9 ASEAN-tidningar, nämligen Thailands Bangkok Post, The Pattaya News, Chiang Rai Times och TPN National, Kambodjas The Phnom Penh Post, Malaysias Daily Express, Myanmars The Myanmar Times, Singapores The Business Times och Vietnams VnExpress.

Sändning
Användarrecension
0 (0 röster)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/