Vad den kommande veckan för med sig i Thailandnyheter: Covid-19-regler, protester och mer

Thailand-

Följande är vår veckofunktion där vi tar en titt på de mest utvecklade berättelserna och saker att följa under den senaste veckan. Vi fokuserar på vad som händer den första veckan i maj, som slutar den 8 maj 2021.

Eftersom vi publicerar dussintals berättelser i veckan, gör detta att våra läsare kan få en snabb glimt av de viktigaste berättelserna som äger rum och att följa och följa den kommande veckan, som valts av vår redaktion.

De är inte i någon speciell ordningsföljd.

1. Premiärminister kommer att diskutera stödåtgärder onsdagen den 5 maj.

Premiärministern, Prayut Chan O'Cha, har uppgett att han och hans regering har varit engagerade i regelbundna möten kring ekonomiskt och avhjälpande stöd för människor som drabbats av Covid-19, såsom restaurang- och underhållningsbranschen. Det är ännu inte klart vilka dessa åtgärder kommer att vara även om premiärministern tillade att "mörkröda zoner" som inkluderar Chonburi, som är under särskilt hårda åtgärder som att inte äta middag på restauranger eller områden som är starkt beroende av turism som Pattaya kommer att övervägas för hjälpa. Vi kommer att ha full täckning av dessa åtgärder när de tillkännages senare i veckan.

2. Covid-19 fall håller sig envist på en oroande nivå, skulle vi kunna se ytterligare regler och åtgärder?

Covid-19 fall är fortfarande envist höga, särskilt i Chonburi, Bangkok och Nonthaburi. Oroväckande kluster i de tätt packade slummen i Klong Toey i Bangkok är av stor oro för folkhälsoministeriet. Chonburi planerar att testa tiotusentals på fabriker, byggarbetsplatser och liknande platser. De flesta fall kopplas nu till hemmet och familjer eller personer som håller privata sammankomster och inte företag, även om vissa läkare kräver striktare "korta" låsningar för att stoppa kontaktpunkter. Hittills kommer den thailändska regeringen att låta den nuvarande strategin för mörkröd zon spela ut i minst två veckor och sedan utvärdera situationen i mitten av maj. Det är osannolikt att vi kommer att se ytterligare åtgärder den här veckan, men om fallen fortsätter att expandera, särskilt i Bangkok, är det inte utanför möjligheterna.

Tiotusentals anställda i Chonburi fabriker och företag ska testas för Covid – 19

3. Demonstranter drabbar samman med polisen igen under helgen, kräver frigivning av protestledare mot borgen

Trots ett nöddekret som förbjöd alla masssammankomster, demonstrationer och liknande protester samlades prodemokratiska demonstranter under den gångna helgen i och runt Bangkok i en snabbrörlig kortege för att försöka undvika polisen. Polisen har upprepade gånger varnat för att alla sammankomster är olagliga och att det inte handlar om politik utan om att upprätthålla lagen kring Covid-19. Demonstranterna, bland annat, kräver i första hand att flera framstående protestledare ska släppas mot borgen som fängslats för påstådd uppvigling och brott mot Thailands Lese Majeste-lagar. Minst två av protestledarna hungerstrejkar, vilket har väckt allmänhetens uppmärksamhet kring situationen. Protestledarna har nekats borgen nio gånger nu och domstolen hävdar att de tror att protestledarna kommer att bryta mot deras villkor om de släpps genom att hålla fler demonstrationer eller försöka fly landet.

Sju prodemokratiska aktivister nekade till borgen för nionde gången, inklusive hungerstrejkern "Penguin" bland rapporterna om påstådd sämre hälsa

Det var allt för denna vecka! Vi hoppas att du håller dig frisk och säker!

 

Sändning
Användarrecension
5 (1 röst)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/