Lokal thailändsk polis arresterar 5 Myanmars journalister och medarbetare som flydde militärt tillslag i Myanmar, journalistföreningar uppmanar den thailändska regeringen att avstå från utvisning

FOTO: Irrawaddy News

Chiang Mai -

Fem seniora journalister och aktivister från Myanmar tillfångatogs i San Sai-distriktet i Chiang Mai-provinsen söndagen den 9 maj för olaglig inresa och riskerar att bli utvisad efter att ha flytt från det militära tillslaget i Myanmar.

Enligt lokala medier upptäcktes fem av dem av lokal polis vid ett hyrt hus i San Sai-distriktet i går, tillsammans med flera sändnings- och produktionsutrustning. Gruppen ska ha erkänt att de olagligt tagit sig in i kungariket via en naturlig väg i Mae Hong Son-provinsen.

De skulle utvisas i enlighet med lagen, men på grund av utbrottet av coronaviruset skulle de hållas i förvar i 14 dagar innan de överlämnades till immigrationsmyndigheterna, sade polisen i San Sai-distriktet.

Nyhetssändaren DVB (Democratic Voice of Burma) släppte i går, den 10 maj, ett nödmeddelande om att fem av dem greps på söndagen efter att nyhetsorganisationen förbjudits av militärjuntan. Nyhetsbyrån vädjade också till FN:s flyktingkommissariat i Bangkok för att hjälpa till att uppmana de thailändska myndigheterna att avstå från deras utvisning eftersom deras liv kan vara i allvarlig fara.

"DVB uppmanar starkt de thailändska myndigheterna att inte utvisa dem tillbaka till Burma, eftersom deras liv kommer att vara i allvarlig fara om de skulle återvända", stod det i uttalandet. "De har bevakat demonstrationerna i Burma fram till den 8 mars – dagen då militärmyndigheten återkallade DVB:s tv-licens och förbjöd DVB att göra någon form av mediearbete."

Trots återkallelsen av licensen har byrån fortsatt att rapportera och publicerat dagliga uppdateringar på sin Facebook-sida angående protesterna och tillslagen över hela landet.

Samtidigt uttrycker Thailands Foreign Correspondents' Club (FCCT) också sin allvarliga oro över arresteringen av journalisterna och deras medarbetare, och uppmanar den thailändska regeringen att inte deportera dem tillbaka och skydda dem som flyr från juntans militära tillslag.

Onlinemeddelandet löd: "Dessa fem individer skulle utsättas för en viss arrestering och förföljelse, om inte värre, för sitt arbete och sitt samarbete med DVB, och de bör under inga omständigheter deporteras tillbaka till Myanmar."

"Mer än 70 journalister finns bland cirka 5,000 1 personer som arresterats av säkerhetsstyrkor sedan en militärkupp den XNUMX februari. De allra flesta sitter fortfarande kvar i fängelse vid en tidpunkt då det har förekommit omfattande rapporter om tortyr och utomrättsliga mord."

"Världen tittar på vad de thailändska myndigheterna gör i detta viktiga fall för pressfriheten i Myanmar och regionen, och för att skydda dem som flyr från juntans brutala tillslag mot oberoende medier och civilsamhället."

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här!

Hjälp till att stödja The Pattaya News 2021!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, Instagram, TikTok, youtube, Pinterest, Blädderblock, talk, eller tumblr

Gå med oss ​​på LINE för att bryta varningar!

Gå med i diskussionen i vår Facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/438849630140035/ eller i kommentarerna nedan.

Vill du annonsera hos oss eller fråga om marknadsföring av ditt företag, evenemang, välgörenhet eller sportevenemang? Mejla oss på Pattayanewseditor@gmail.com

Har du ett allmänt nyhetstips, pressmeddelande, fråga, kommentar, etc? Vi är inte intresserade av SEO-förslag. Maila oss på Pattayanewseditor@gmail.com

Sändning
Användarrecension
5 (1 röst)
Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.