Åsiktsredaktion: ASEAN-Kina relationer

Följande är en åsiktsledare. Information om författaren finns efter artikeln.

Under den 22:a ASEAN-Kina gemensamma samarbetskommittén som hölls i mars 2021 enades både ASEAN och Kina om att stärka sitt strategiska partnerskap.

På senare tid har det skett en kraftig ökning av kinesiskt engagemang med Asean, med tanke på Sydostasiens ekonomiska och strategiska betydelse.

Under det senaste året har Kinas utrikesminister besökt alla länder i Sydostasien utom Vietnam.

Konstanta interaktioner på hög nivå med Asean har talat mycket om Kinas respekt, förtroende och uppskattning för sina sydostasiatiska partners.

I juni 2021 inkluderade det särskilda utrikesministermötet mellan Asean och Kina diskussioner om hur man tillsammans kan bekämpa coronavirus-pandemin. För närvarande har Kina skickat medicinska förnödenheter och 100 miljoner vacciner till de flesta ASEAN-länder.

Som en del av Kinas vaccindiplomati har Kina donerat 29 % av sina totala vaccindonationer till ASEAN-länder. Kina har obestridligen spelat en stor roll för att öka vaccinationsfrekvensen i Sydostasien.

Det särskilda mötet för utrikesministrarna mellan Asean och Kina markerar också 30-årsjubileet av dialogrelationer och belyser de bestående och långvariga banden mellan Kina och Sydostasien.

Vid mötet upprepade Kinas utrikesminister Wang Yi att Kina alltid kommer att gå igenom svåra tider som 2003 års SARS-utbrott och den nuvarande pandemin tillsammans med sina vänner från ASEAN samtidigt som de bryr sig och litar på varandra. Kinas utrikesminister betonade också att förbindelserna mellan ASEAN och Kina kan höjas till ett strategiskt partnerskap.

Xu Liping, en direktör vid Chinese Academy of Social Sciences tillägger att både ASEAN och Kina kan samarbeta ytterligare under de närmaste decennierna, inom områden som digitalisering, miljö och leveranskedjor. Det är också värt att notera att som en del av Kinas Bälte och väg-initiativ utvecklar Kina infrastruktur över hela Sydostasien.

Indonesien har framgångsrikt undertecknat ett samförståndsavtal med Kina om att arbeta nära med att utveckla teknik och säkerställa internetsäkerhet.

Som en del av Kinas Digital Silk Road-initiativ utvecklar Huawei för närvarande digital infrastruktur i Indonesien, samtidigt som det samarbetar med den sydostasiatiska statens Agency for the Assessment and Application of Technology.

Huawei kommer att hjälpa till att utveckla 5G-nätverk, artificiell intelligens och molnberäkning i Indonesien, i linje med den indonesiska regeringens mål att skapa en innovativ och digitaliserad ekonomi till 2035. Det kinesiska företaget kommer också att utbilda cirka 100,000 XNUMX indonesiska regeringstjänstemän i digital kompetens.

Detta år är öronmärkt som ASEAN-Kinas år för hållbart utvecklingssamarbete. Båda parter vill förbättra det bilaterala samarbetet för att främja förnybar och ren energi, minska föroreningar och lindra de negativa effekterna av klimatförändringarna.

Thailand är för närvarande utsedd som ASEAN-koordinator för hållbart utvecklingssamarbete. Under det 27:e samrådet med seniora tjänstemän från ASEAN och Kina i maj 2021 upprepade Thailands ständige utrikesminister att samarbetet mellan Asean och Kina om hållbarhetsinitiativ och miljöskydd är av största vikt.

Kina kan arbeta med ASEAN-blocket via ASEAN Center for Sustainable Development Studies and Dialogue, för att skydda miljön och mildra klimatförändringarna.

År 2020 är både ASEAN och Kina varandras största handelspartner. Li Kuiwen, kinesisk tulltalesperson nämnde i januari 2021 att handelsvolymerna mellan Asean och Kina har nått cirka 730 miljarder USD.

Nyligen lovade Kinas handelsministerium att förbättra Kina-Vietnam ekonomiskt samarbete, handel och investeringar.

Även under pandemin har den bilaterala handeln mellan de två ekonomiska partnerna ökat snabbt, vilket bidragit till den ekonomiska utvecklingen i båda nationerna. Kina har stött Vietnam genom att importera stora volymer av vietnamesiska vatten- och jordbruksvaror.

Sedan 2013 har Kina varit Singapores största handelspartner. De två asiatiska partnerna har alltid haft nära ekonomiska band.

Den bilaterala handeln mellan Singapore och Kina nådde cirka 136.2 miljarder S$ 2020, vilket har bidragit till den sydostasiatiska statens ekonomiska utveckling.

Singapore är en viktig strategisk partner för Kina, ligger på en strategisk plats och har nära band till många av Kinas handelspartner.

Kina ser fram emot att stärka handelsförbindelserna med Singapore, med förväntningar på att det kommer att bli ytterligare högteknologiskt industriellt samarbete mellan de två parterna, och att Singapores export av mineralbränslen, kemikalier och metallvaror till Kina kommer att öka under 2021.

Till stöd för ASEAN-China Strategic Partnership Vision 2030 och ASEAN Smart City Network har Kina samarbetat nära med sina sydostasiatiska partners i högkvalitativa smarta stadsprojekt.

Kina har investerat i smarta stadsinfrastruktursatsningar i Sydostasien som Malaysias Forest City Johor Bahru, Myanmars New Yangon City Development, Filippinernas New Clark City och Thailands Eastern Economic Corridor. Under byggandet av denna infrastruktur har Kina utnyttjat digitalisering som Internet of Things, artificiell intelligens och automatisering.

Det finns också bält- och vägtransportinfrastrukturprojekt som Laos-Kina Railway och Thailand-Kina höghastighetsjärnväg.

Järnvägsprojektet Thailand-Kina kommer att förbinda Thailands Bangkok och Ayutthaya med Kinas Kunming City, som en del av Kinas Belt and Road-initiativ.

Detta transportprojekt kommer att förbättra förbindelserna från den thailändska huvudstaden till nordöstra Thailand, driva ekonomisk tillväxt och skapa affärsmöjligheter.

Singapores vice premiärminister Heng Swee Keat nämnde nyligen vid FutureChina Global Forum att för att säkerställa stabilitet i Sydostasien är det av största vikt att hantera skillnader och konflikter väl.

Både ASEAN och Kina har alltid trott på ömsesidig respekt, fred och välstånd, och att båda parter kan forma en bättre framtid tillsammans för sina medborgare.

De två parterna ser fram emot att fördjupa samarbetet samtidigt som de omfamnar multilateralism, inkludering och solidaritet. Det kommer otvetydigt att finnas fler högprofilerade bilaterala möten, folkhälsosamarbete för att tillsammans bekämpa covid-19-pandemin, såväl som ekonomiska, infrastruktur-, hållbarhets- och digitala partnerskap.

Under tider av osäkerhet har det blivit ännu viktigare för ASEAN och Kina att arbeta nära tillsammans och att säkerställa fred och välstånd för dess folk.

Författarens namn: Ong Bo Yang

Nationalitet: Singapore

Profil: http://www.linkedin.com/in/ongboyang

Biografi

Jag är för närvarande en dubbel masterstudent, med huvudämne i Master of Science i program- och projektledning vid University of Warwick, och huvudämne i Master of Business Administration (MBA) vid Quantic School of Business and Technology. Jag har skrivit 15 Op-Eds för 11 ASEAN-tidningar, nämligen Kambodjas The Phnom Penh Post, Malaysias Daily Express, Malaysiakini och The Sun Daily, Myanmars The Myanmar Times, Singapores The Business Times, Thailands Bangkok Post, Chiang Rai Times, The Pattaya News, och TPN National, och Vietnams VnExpress.

Sändning
Användarrecension
1 (2 röster)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/