Företagare gläds efter att alkoholförsäljning och drycker tillåts på kvalificerade restauranger i Pattaya, vad är nästa steg?

Pattaya –

Affärsoperatörer har jublat i Pattaya efter att alkoholförsäljning och drycker äntligen tillåts på kvalificerade restauranger i går, efter ett 8-månaders förbud/förbud på grund av Covid-19-reglerna i Chonburi.

Först, om du föredrar en videoversion av den här historien, se här:

Chonburi-guvernören släppte nya beställningar i går kväll via sin PR-sida på Facebook igår, vilket tillåter (4 december) alkoholförsäljning och drycker som nu är tillåtna i Chonburis "Blue Zone"-områden inklusive Pattaya, Koh Larn, Sattahip och Banglamung. Beställningarna kom bara några timmar efter en demonstration på Walking Street av en stor grupp företagare och turistföreningar, även om det inte direkt var klart om de två var direkt kopplade. Företagsägare hade satt allt större press på regeringen att häva förbudet i över en månad.

ttps://thepattayanews.com/2021/12/03/pattaya-and-other-chonburi-blue-zones-officially-allowed-to-sell-alcohol-in-restaurants/

I natt öppnade många restauranger, kaféer och bufférestauranger igen eller tillät försäljning av alkohol i Pattaya. Officiellt tillåter ordern endast SHA (Safety and Health Administration) Plus-platser att sälja alkohol, vilket kräver att över 70 procent av personalen vaccineras och går igenom en certifieringsprocess, som uppfyller många standarder, med Department of Public Health. Det är dock oklart om som Phuket och Bangkok och andra "blåa" zoner om lokala tjänstemän kan ha "slappnat av" tillämpningen av reglerna eller kommer att tillåta mötesplatser som arbetar genom processen, vilket kan ta veckor, att öppna under tiden.

Officiellt är barer och nattliv inte på SHA för registrering ännu och platser har enligt uppgift blivit tillsagda att registrera sig som restauranger om de vill öppna. Platser kommer också att behöva följa Thai COVID FREE-reglerna, som inkluderar åtgärder som handtvätt, social distansering och maskbärande när man inte äter eller dricker. Det finns inget nämnt i lagföreskrifterna för att inleda krav på matinköp med en drink, även om denna regel kan variera från plats till plats och riktning från lokala myndigheter.

TPN-media noterar att många läsarkommentarer ifrågasatte timmarna för alkoholförsäljningsbidrag, från 11:00 till 2:00 och 5:00 till 11:00. Eftermiddagsgapet har varit på plats ganska länge, långt före Covid-19, även om tillämpningen av denna regel traditionellt har varit lättad, särskilt i Pattaya som ett högt turistområde. Det är oklart hur strikt denna regel kommer att tillämpas i den nuvarande miljön.

Amittra Klaidang, en restaurangägare, sa till The Pattaya News-teamet, "Jag är väldigt glad efter att alkoholförsäljning och drycker var tillåtna på restauranger. Restaurangen var stängd i många månader då jag valde att inte öppna utan alkohol då det är över 60% av min inkomst och det var svårt att försörja verksamheten utan. Jag har också skulder att betala, uppkomna under pandemin. Igår hade vi många kunder som kom på besök efter att ha hört att alkoholförbudet hävdes. ”Många gillar att dricka alkohol till måltiderna. Jag hoppas att allt blir bättre och det här är ett bra första steg för att ytterligare koppla av pubar, nattklubbar och underhållning som Pattaya är mycket beroende av för turism.”

Herr Wasan Sanguantoikam, en kaféägare, sa till The Pattaya News, "Vi måste tacka Chonburis guvernör och Pattayas borgmästare och alla inblandade för att de tillåter försäljning av alkohol och drycker på restauranger. Alkohol och musik gör människor glada och gör en betydande skillnad för vår verksamhet. Utan det kämpade vi för att göra vinst eller locka kunder och vi hade inte vår vanliga livemusik eftersom de flesta inte vill se livemusik utan alkohol, åtminstone på vår plats.”

"Men vi följer strikt 'SHA Plus' och 'Covid Free Setting'-mätningar. Våra kunder följer också hygieniska mått. Vi vill inte ha några nya Covid -19-kluster.” avslutade Wasan.

Så vad är nästa steg för Pattaya och turistområdena? Det återstår att se, även om ledare har antytt att de försöker vädja till Center for Covid-19 Situation Administration, eller CCSA, för tillstånd som ett "prov"-underhållningsområde innan någon nationell återöppning av nattekonomin, liknande Khao San Road i Bangkok. Minst en sammanslutning av lokala företagare som representerar ett stort nattlivsområde i Pattaya har föreslagit idén att "stänga av" deras gata för att kontrollera vaccinationsstatus, som Khao San Road, för att tillåta barer och nattliv att öppna säkrare. Detta är dock förslag och det är okänt om något av dem kommer att tillåtas. Officiellt kommer nattekonomin nationellt inte att öppna förrän åtminstone i mitten av januari och kan skjutas upp igen, enligt den thailändska premiärministern, på grund av oro för den nyaste Omicron Covid-19-varianten.

Om vanliga "barer" eller nöjesställen kommer att tillåtas öppna som "restauranger", är det fortfarande oklart och kommer, som Phuket och Bangkok, till stor del att baseras på lokala ledares ledning. Folkhälsotjänstemän har upprepade gånger sagt att det de vill att lokalerna ska vara just nu är en restaurangmiljö, men det betyder i teorin inte att ha ett ordentligt kök, restaurang, kockar eller kanske till och med mat, åtminstone hela måltider. Vad det innebär är bättre upplysta lokaler, musik med rimliga volymer, bordsservering, bättre avstånd mellan bord och pallar, regler som förbjuder gemensamma dansplatser eller karaoke och begränsande interaktion mellan personal och kunder. Det återstår att se hur strikt tillämpningen kommer att vara lokalt och företagsledare och ägare arbetar fortfarande med ledarskap i detta ämne.

För nu, oavsett om tillämpningen är strikt för SHA+ arenor eller "avslappnad" som vissa andra BLÅ (Business, Leisure, Ultimate Experience) zoner, är att helt enkelt tillåta alkoholförsäljning på vissa arenor ett stort steg framåt som företagare har väntat nästan på. åtta månader för. Och det är något man kan höja en drink till.

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här! ELLER skriv in din e-postadress nedan!

Hjälp till att stödja The Pattaya News 2021!

 

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.