Inget andra känt fall av Omicron-variant hittades i Thailand, säger folkhälsoministeriet

Nationella -

Thailands Department of Disease Control (DDC) bekräftade idag, den 7 december, att Thailand inte har hittat ett andra fall av Omicron-infektion ännu.

Detta följde på det första fallet, som vi behandlade här, tidigare denna månad.

En av 17 högriskkontakter, som arbetade som hotellservitör och enligt uppgift levererade mat till en infekterad resenär, befanns initialt positiv igår men visade sig precis vara negativ vid det andra testet idag, enligt DDC:s epidemiologiska divisionsdirektör Dr. Chakkarat Pittayawong -anont.

Sjukdomsutredningen avslöjade att den möjliga infektionen var en 44-årig thailändsk medborgare som enligt uppgift överlämnade dokument och serverade mat till den smittade amerikanska medborgaren av thailändsk härkomst, som reste från Spanien, på sitt hotellrum den 1 december. Båda ska dock ha masker vid kontakten. Efter det återvände hotellarbetaren till sin hemstad med sina fem familjemedlemmar.

Hans första Covid-19-test gjordes den 5:e och hans resultat skulle sannolikt visa sig vara positivt nästa dag. Resultatet var dock negativt från och med i eftermiddags, avslöjade direktören.

FOTO: BMA Health

Folkhälsominister Anutin Charnvirakul uppgav vidare att den första Omicron-infektionen nu är under övervakning och behandling av folkhälsotjänstemän. Alla spårbara riskkontakter från den expanderande sjukdomsutredningen är också isolerade efter sjukdomsbekämpningsåtgärderna. Den infekterade individen är enligt uppgift helt asymtomatisk.

Under tiden skulle testproverna från den enligt uppgift infekterade hotellpersonalen undersökas ytterligare för bekräftelse och eventuellt för Omicron-detektering. Det är nu under behandling av Institutionen för medicinska vetenskaper som kommer att ta cirka 3 dagar, uppgav Anutin.

"Förr eller senare kommer alla länder att ha Omicron-varianten eftersom människor reser hela tiden. Men Thailand har planer på att hantera varianten effektivt genom att implementera mer proaktiv screening och begränsa ankomster från riskländer att komma in i Thailand. Utrikesministeriet förbjuder också utfärdandet av inresebevis och lämpliga dokument till resenärer från afrikanska länder, vilket hjälper till att begränsa antalet resenärer”, sa Anutin.

Samtidigt har det thailändska folkhälsodepartementet också uttalat flera gånger enbart i dag för människor att "inte få panik" över Omicron-varianten och att även om forskare runt om i världen fortfarande studerade varianten att det fortfarande inte fanns några avgörande bevis för att varianten skulle kunna leda till fler sjukhusinläggningar, överföringar, vaccinundandragande eller allvar. Men antalet mutationer av varianten fortsätter att oroa epidemiologer som studerar den. Det kommer sannolikt att dröja åtminstone flera veckor tills avgörande, peer-reviewed, vetenskaplig data om varianten är klar.

Nervösa företagare, särskilt inom besöksnäringen, har redan släppt offentliga uttalanden som huvudsakligen vädjar till den thailändska regeringen att inte göra "knäppar" över varianten som kan leda till ännu fler nedläggningar eller restriktioner för deras sektor som redan hade stått inför nästan två år av regler, förordningar, nedstängningar och nedläggningar.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Behöver du en Covid-19-försäkring för din nästa resa till Thailand? Klicka här.

Följ oss på Facebook

Gå med oss ​​på LINE för att bryta varningar!

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.