Byborna i Chana marscherar till regeringshuset för att söka den thailändska regeringens åtgärder mot Chanas industriområdesprojekt

Bangkok -

Lokala bybor från Chana-distriktet i den södra provinsen Songkhla marscherade till regeringshuset i går eftermiddag, den 13 december, från FN:s högkvarter där de hade protesterat läger sedan förra veckan.

Byborna protesterar mot ett industriparksprojekt planerat för cirka 20,000 XNUMX rai mark i Chana, Songkhla, som regeringen säger kommer att förvandla provinsen till en "prototypstad av avancerade futuristiska industrier". Detta inkluderar en hamn på djupt vatten. Demonstranter, som mestadels är fiskare, säger att projektet kommer att skada deras försörjning och ge vika för "storföretag och storindustri" samtidigt som det skadar den lokala livsstilen. Regeringen säger under tiden att det faktiskt kommer att möjliggöra fler jobbmöjligheter i området.

Projektet har ännu inte börjat officiellt, men några av demonstranterna har hävdat att de blivit hotade att lämna sitt fädernesland av agenter för projektet som försöker rensa marken för framtida utveckling.

Medlemmar av "Chana Rakthin"-nätverket och deras allierade började marschera runt 2:53. Men tunga publikkontrollstyrkor var stationerade och enligt uppgift blockerade deras marschvägar till huset. Två interneringslastbilar och mer än 13 polisbilar sågs också utplacerade framför utbildningsministeriet, enligt iLaw-rapporter.

Gruppen samlades för en protest över natten framför FN:s högkvarter i Bangkok tidigare i år för att söka regeringens agerande mot ett industriområdesutvecklingsprojekt i deras hemstad efter att myndigheterna enligt dem lovade att återkalla alla regeringsresolutioner som involverade projektet i december förra året.

Enligt demonstrantens uttalanden hade inga åtgärder vidtagits från regeringens ettåriga löfte att genomföra en strategisk miljöbedömning (SEA). Demonstranterna är inte helt emot projektet utan ville att en detaljerad SEA skulle slutföras och att demonstranternas åsikter och tankar skulle höras. En SEA skulle möjliggöra en mycket mer omfattande titt på projektet, även om det skulle vara tidskrävande, men trots löften om att genomföra en, har den fortfarande inte genomförts. Analytiker och akademiker har nyligen nästan enhälligt föreslagit regeringen att genomföra SEA som ett sätt att sprida situationen jämfört med att försöka "ångra" framåt med projektet och hamnen.

Demonstranterna arrangerade senast en stor protest förra måndagen den 6 december, när folkmassakontrollpolisen arresterade 36 gruppmedlemmar mitt i natten. Regeringen hävdade att gripandet inte berodde på ett försök att stoppa demonstranternas yttrandefrihet utan på en kränkning av Covid-19-åtgärder, som förbjöd demonstrationer enligt det nuvarande nöddekretet. Demonstranter och aktivister var oense och hävdade att arresteringarna och tidigare upplösningar av deras protester var ett sätt att skrämma byborna, av vilka många är äldre och kvinnor. Gårdagens protest var den andra stora protesten denna månad.

Bild

Från 3:00. igår mötte demonstranterna först en blockering av folkmassakontroll vid Makkhwan-bron. Protestrepresentanter förhandlade sedan med tjänstemännen innan thailändska tjänstemän sa till demonstranterna att marschera nerför Krung Kasem Road istället för att undvika polisblockader och konfrontationer.

Demonstranterna stod inför tunga barrikader och polisblockering när de nådde Chamai Maruchet-bron som leder till regeringshuset vid 4:30-tiden.

En liten sammandrabbning inträffade vid Chamai Maruchet-bron kort efter att demonstranter försökte tränga igenom polisbarriären till sin destination. Polisen knuffade sedan tillbaka dem med sköldarna medan demonstranterna enligt uppgift sågs kasta plastflaskor mot styrkan, enligt iLaw.

Bild

Demonstranterna bestämde sig sedan för att slå sig ner framför en polisbarriär som låg några meter från regeringshuset vid 5, där de stannade över natten.

En av protestrepresentanterna, Somboon Khamhang, läste gruppens uttalande som kräver att regeringen håller sitt löfte och vidtar allvarliga åtgärder mot stoppandet av Chanas industriområdesprojekt tills en strategisk miljöbedömning (SEA) är klar.

Gruppen insisterade på att stanna och protestera vid Chamai Maruchet-bron tills resolutionerna om projektet har utfärdats. Den thailändska premiärministern har under tiden enligt uppgift uttalat att industriprojektet kommer att fortsätta, eftersom "kontrakt redan har undertecknats" med olika företag och byråer och att det skulle vara juridiskt omöjligt att bryta kontrakten.

Bild

Foto med tillstånd: iLaw

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Behöver du en Covid-19-försäkring för din nästa resa till Thailand? Klicka här.

Följ oss på Facebook

Gå med oss ​​på LINE för att bryta varningar!

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.