Soi Dog Foundation stoppar valpsjuka utbrott vid Phuket Stray Dog Shelter

Phuket, Thailand

Soi Dog Foundation har hållit en nödvaccination vid Phuket Stray Dog Shelter i Thalang – även känd som regeringens hundpund – för att hjälpa till att hejda ett utbrott av hundvalpsvirus.   

Smittad genom direktkontakt och luftburen exponering – nämligen nysningar, hosta och dela mat- och vattenskålar – kan valpsjuka spridas snabbt i en skyddsmiljö, ofta med dödliga konsekvenser. Det finns inget definitivt botemedel mot virussjukdomen, och hundar ges istället stödjande vård och behandlas för eventuella sekundära infektioner.

Totalt 248 riskhundar vaccinerades på plats mot sjukdomen, och de som redan var smittade överfördes till Soi Dog-hemmet i Mai Khao för behandling.

Som en del av Soi Dogs långvariga engagemang för hundratals hundar på Phuket Stray Dog Shelter, besöker ett team av deras veterinärer, gemenskapspersonal och djurräddningstjänstemän varje vecka för att säkerställa att alla hundar är kastrerade, vaccinerade, avmaskade, skyddade mot fästingar och loppor och behandlas för andra hälsoproblem. Under senare hälften av 2021 administrerade teamet över 3,100 75 behandlingar på plats och lade in 19 hundar på deras sjukhus för intensivvård. (The Phuket Stray Dog Shelter var stängt för extern hjälp på grund av Covid-XNUMX försiktighetsåtgärder under första halvåret.)

Utbrottet av valpsjuka vid skyddet är en i raden av nyligen inträffade incidenter som har fått Soi Dog att tala ut om farorna med ohanterat skydd av djur. För bara några månader sedan hjälpte stiftelsen till att hejda ett liknande utbrott på Koh Kood som har sitt ursprung i ett statligt härbärge och snabbt svepte in öns gatuhundspopulation och dödade över 60 % av hundarna på härbärget och många andra över hela ön.

Mer nyligen stängde stiftelsen ner ett olagligt skydd i Surat Thani och räddade 17 döende hundar som hade lämnats för att försvinna i ett trångt och smutsigt utrymme utan mat eller sötvatten tillgängligt. Hundarna var extremt undernärda, angripna av fästingar och loppor och led av kroniska hudinfektioner samt andra medicinska tillstånd som lämnats obehandlade.

"Vi på Soi Dog Foundation är emot skydd som en förvaltningsstrategi för hundpopulationer", säger Soi Dogs internationella chef för djurskydd Dr. Alicja Izydorczyk. "Det har inte bara visat sig vara helt ineffektivt som sådant, utan eftersom de flesta av dessa härbärgen är underfinansierade, underbemannade och saknar kompetent ledning, förvandlas de snabbt till dödsläger för hundar."

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/