Thailands turistmyndighet och dussintals Chonburi-företagare för underhållning och turism håller ett stort möte kring laglig återöppning av nattlivssektorn

Chonburi –

TAT-guvernör Yuthasak Supasorn planerar att introducera nöjesställen i Chonburi, särskilt Pattaya, officiellt som den 11:e typen av företag som är kvalificerade för en SHA+ (Safety and Health Administration)-kvalifikation, med målet att stärka staden som en "SHA+ City" och en provzon för den LAGLIGA återöppningen av nattlivsindustrin, som i Pattaya anses vara avgörande för den lokala ekonomin.

Detta skulle i huvudsak tillåta det lagliga öppnandet av barer, nattklubbar, pubar, karaoke, gogos och liknande platser som tekniskt sett har stängts i hela landet av Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA) sedan den 10 april 2021 för "Covid-19"-åtgärder. Platserna har tillåtits sedan mitten av december 2021 att öppna som "restauranger" tillfälligt med vissa regler och certifieringar, men detta var alltid tänkt att vara en tillfällig åtgärd och underhållningsföretagare kräver nu laglig öppning.

Kritiker av det nuvarande "restaurangprogrammet" hävdar att det är förvirrande för kunderna och några på sociala medier har hävdat att det hela i grunden är en gigantisk charad eller "hund- och ponnyshow". Vissa kritiker har också sagt att den nuvarande "grå" statusen för nattliv och barer bara uppmuntrar korruption och regelbrott.

Guvernören ledde ett möte i går eftermiddag i Pattaya på ett stort hotell med dussintals lokala turistföreningar, företagare och klubbar under en enda paraplygrupp kallad "One Voice" igår, den 30 januari, att söka lösningar för potentiella juridiska återöppningar för underhållningsföretagare inom turistnäringen i Pattaya och Chonburi.

Mötet uppmanade regeringens övervägande att inkludera nöjesställen, inklusive pubar, barer, karaokelounger, nattklubbar, etc. i SHA+-kvalifikationen eftersom anläggningarna också ansågs vara en del av turistnäringen. I Pattaya, enligt One Voice-gruppen, anses underhållningssektorn vara en "magnet" attraktion, vilket innebär att det drar majoriteten av besökarna till staden som sedan spenderar pengar på många andra företag och sektorer som inte är kopplade till nattlivsbranschen. Pattaya är beroende av turism, mycket av den drivs av nattliv, för uppskattningsvis 80-85 procent av dess BNP enligt Pattaya Citys ledare.

En av One Voice-operatörens representanter avslöjade att operatörerna i Pattaya och Chonburi hade ett bra samarbete med regeringen och dess åtgärder i alla dimensioner för att påskynda deras återöppning av företag efter att Pattaya hade drabbats i mer än 2 år. One Voice påpekade att nattlivs- och nöjessektorn lagligen hade varit stängd för närvarande i nästan tio månader i Thailand, och i fem månader dessförinnan totalt under 2020 och början av 2021 på grund av Covid-19, mycket mer än någon annan sektor och med mycket lite eller inget ekonomiskt stöd eller kompensation.

Att ansöka om den nuvarande ”modifierade” restauranglicensen ordentligt för nöjesställen kan innebära att man måste gå igenom olika processer som tog en längre tid och hade extra kostnader och ekonomiska bördor för operatörerna, enligt lokala operatörer. Några av dem förblev stängda eftersom företagarna inte hade råd med kostnaden för att driva de modifierade "restaurangerna".

Vid mötesavslutningen lovade guvernör Yuthasak lokala entreprenörer att föreslå CCSA att nöjesställen blir den 11:e typen av anläggning som skulle tillåta licensförfrågningar för SHA+-symbolen, precis som andra turismrelaterade företag. Detta skulle sedan göra det möjligt för sektorn att, efter nästan ett år, juridiskt öppna.

TPN noterar dock, att det notoriskt försiktiga CCSA, som drivs av läkare som inte är inblandade i turism- eller nattlivsindustrin, har varit negativa på alla sidor när det gäller att lagligt öppna underhållningssektorn och nattekonomin, att ständigt påstå att det representerar ett stort hot mot spridningen av Covid-19. Kritiker har dock hävdat att den ständiga stängningen är politisk och knuten till vissa representanter i regeringen och CCSA som inte håller med i allmänhet om nattliv, alkohol och barbranschen av olika personliga, religiösa och konservativa skäl. CCSA hävdar att så inte är fallet och att de bara bryr sig om spridningen av Covid-19.

Yuthasak sade: "Under tiden vill vi vänligen be Pattayas företagsoperatörer att fortsätta att följa nuvarande förebyggande åtgärder som en förebild för att förebygga och kontrollera smittsamma sjukdomar när vi planerar Pattaya som pilotmodellen för "SHA+City"-turism som entreprenörer kan använda för att få sina företag godkända enligt SHA+-standarden."

"Det var mycket viktigt att kampanja för åtgärderna samtidigt som den 4:e boostern av Covid-19-vacciner påskyndas för de som är berättigade i området. Alla dagens slutsatser skulle diskuteras med relevanta myndigheter för brådskande åtgärder." avslutade Yuthasak.

För närvarande har den thailändska regeringen inte gett något datum för en laglig återöppning av underhållnings- och nattlivsindustrin, vilket lämnar den i den nuvarande "grå" restaurangstatusen. Tidigare föreslagna datum för lagliga öppningar i december och januari sköts upp av regeringen på grund av oro kring Omicron Covid-19-varianten, noterar TPN-media.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Behöver du en Covid-19-försäkring för din nästa resa till Thailand? Klicka här.

Följ oss på Facebook

Gå med oss ​​på LINE för att bryta varningar!

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.