Soi Dog Foundation firar tillväxten av mobilt steriliseringsprogram på World Spay Day

Idag, på World Spay Day (22 februari), tillkännagav Soi Dog Foundation en spännande utökning av sitt storskaliga spay- och kastreringsprogram, känt som CNVR (Catch, Neuter, Vaccinate, Return). Med över 670,000 2003 hundar och katter kastrerade/kastrerade och vaccinerade sedan stiftelsen startade XNUMX, är programmet redan det största i sitt slag i världen.

Men det kommer att växa ytterligare från de 10 provinser som redan täcks av dess mobila kliniker till totalt 16 under de kommande 5 åren. Stiftelsen har också undertecknat ett avtal med Thailands Department of Livestock Development (DLD) som kommer att se dem stödja programmet i alla nådda provinser.

DLD:s biträdande direktör, Chaiwat Yothakol, undertecknade avtalet från 2022 till 2026 i samarbete med provinsiella boskapskontor i Samut Prakan, Samut Sakhon, Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pathum Thani, Surat Thani, Phang Nga, Nakhon Si Thammarat, Phatthalung, Songkhla, , Trang, Satun, Pattani, Yala och Narathiwat.

CNVR ligger i framkant av Soi Dogs verksamhet och har visat sig vara det mest etiska och effektiva sättet att hantera gatuhundar och kattpopulationer.

"CNVR har varit mycket effektivt i områden där Soi Dog etablerat mobila steriliseringskliniker" sa Soi Dogs CNVR-direktör för Thailand Dr. Tuntikorn Rungpattana. "Det minimerar antalet herrelösa djur samt spridningen av sjukdomar som rabies, och detta bidrar positivt till att påverka människors attityder till djur så att de kan leva lyckliga i samhället."

Effektiviteten av CNVR kan ses mest i Phuket där Soi Dogs CNVR-program stadigt har minskat antalet herrelösa hundar med över 90 % sedan 2003. Med befolkningen på ön under kontroll och ett underhållsprojekt på plats har Soi Dog kunnat för att ta programmet till andra platser. För närvarande finns det tio mobila klinikteam som är verksamma i och runt Bangkok samt ett antal södra provinser, varav den senaste lanserades denna månad i Phatthalung.

Medan Soi Dogs fokus ligger på herrelösa djur, betonar stiftelsen vikten av att ägare kastrerar/kastrerar sina husdjur också.

"Många ägare överväger inte att sterilisera sina hanhundar eftersom de inte kan bli dräktiga. Men sterilisering har fördelar förutom preventivmedel”, förklarade Dr Patcharee Phiphatdirekkul som leder Soi Dogs södra mobila klinikteam. "Det kan hjälpa till att minska oönskade beteenden som aggression och kan öka en hunds livslängd genom att minska risken för hälsoproblem som testikelcancer och prostatit."

Dr Patcharee varnade också för användning av injicerbara preventivmedel eftersom de kan orsaka endometrios (inflammation i livmodern) som kan vara dödlig.

"En veterinärs kirurgiska sterilisering är för närvarande den säkraste och mest effektiva metoden för befolkningskontroll", tillade hon.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/