Kriminaliserande tortyr och påtvingat försvinnande lagförslag godkändes tredje behandlingen i thailändska parlamentet i går

FOTO: Prachathai

Bangkok -

Det thailändska parlamentet röstade om ett utkast till lagförslag som kriminaliserar tortyr och påtvingat försvinnande i den andra och tredje behandlingen igår, den 23 februari.

Omröstningen avslutades med 359 röster för, 1 nedlagd röst och 2 beslutade att inte rösta. Representanthuset röstade också för att ta med all grym, omänsklig eller förnedrande praxis som brottsanklagelser som skulle läggas till lagförslaget av beredningskommittén innan de går till senaten för slutlig överläggning, troligen i maj.

Om lagförslaget antas skulle det bli en juridisk förändring av thailändsk lag, som utmanar statens påstådda praxis att i hemlighet fängsla och tortera människor, särskilt politiska personer i landet. Det skulle också göra det möjligt för offrens familjer att lagligt lämna in klagomål och begära ersättning från myndigheterna.

Ökningen av det okända försvinnandet av politiska aktivister har pågått diskret i den "demokratiska" regeringen, enligt många människorättsgrupper och aktivister. Det senaste kända fallet var en thailändsk pro-demokratisk aktivist som självförvisades i Kambodja, Wanchalearm Satsaksit, som enligt uppgift försvann i juni 2020. Även om prodemokratiska demonstranter i Thailand fortsatte att offentligt informera om Wanchalearm, vilket i viss mån hade väckt medvetenhet och frågor hos de tvångsmän. försvinnande kunde inga rättsliga åtgärder vidtas samt en officiell utredning.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Behöver du en Covid-19-försäkring för din nästa resa till Thailand? Klicka här.

Följ oss på Facebook

Gå med oss ​​på LINE för att bryta varningar!

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.