Analys/åsikt: Det finns press på den thailändska regeringen från alla håll för att släppa och lätta på Covid-19-restriktioner, men det kommer inte att hända än. Här är varför.

Thailand-

  Det verkar som varje dag en annan organisation, förening, grupp, företag eller något liknande är i nyheterna och föreslår/kräver/ber om att den thailändska regeringen ska häva eller lätta på Covid-19-restriktioner, särskilt Test and Go och Thailand Pass.

Bara under de senaste två veckorna Federation of Thai Industries (FTI), Thai Chamber of Commerce, Thai Tourism Council, Thai Hotel Association, Thai Entertainment Association inklusive One Voice i Pattaya och många fler har uppmanat den thailändska regeringen att i princip bli av med Thailand pass och Test and Go. Vissa har också begärt att det nästan år långa lagliga förbudet mot nattliv och barer ska hävas.

Dessa är inte småaktörer som ber om att lätta på reglerna utan mäktiga grupper och företag som representerar miljarder baht. För flera månader sedan var rösterna mestadels mindre grupper och organisationer men med nästan varje regerings oppositionsgrupp som ansluter sig till kören av röster och nu väl ansedda grupper som FTI säger att restriktioner kan gå, det är inte en mindre rörelse längre.

Detta kommer eftersom andra länder runt Thailand också lättar på sina regler och restriktioner för inresa, många gör det mycket lättare. Detta har i sin tur fått Thailands massiva turistindustri att fråga...vad är på gång?

För att vara rättvis har den thailändska regeringen långsamt lättat på vissa restriktioner, inklusive ett RT-PCR-test före resan och antalet dagar i karantän för ovaccinerade människor. De har tillkännagett en plan för att behandla Covid19 som endemisk i juni eller juli. Detta är dock inte tillräckligt snabbt för dem som är beroende av turism.

Så eftersom länder som Singapore, Vietnam, Kambodja och andra lättar på restriktionerna och låter turister komma tillbaka i enklare eller helt öppna alla affärssektorer, varför tar Thailand en mycket långsammare och försiktigare väg? När allt kommer omkring är turismen i Thailand ansvarig för en betydande (men ofta diskuterad hur mycket) procent av BNP.

Dessutom, naturligtvis, Förlusten av många ryska turister på grund av det pågående kriget mellan Ryssland och Ukraina har fått många röster att be den thailändska regeringen att gå snabbare med att lätta och häva restriktionerna.

Tja, låt oss titta på varför Thailand inte rör sig snabbare. Enligt folkhälsominister Anutin Charnvirakul har cirka 2 miljoner äldre och utsatta fortfarande inte blivit helt vaccinerade. Ja, många av dessa människor är ett eget val, men den thailändska regeringen gör allt de kan för att praktiskt taget be dessa människor att vaccinera sig.

Dessutom är Thailands största årliga helgdag, Songkran, senare denna månad och har lett till många veckors fram och tillbaka om vad som ska vara tillåtet och vad som inte får. Thailändska hälsomyndigheter är allvarligt oroade över festivalen, även om festerna och vattenstriderna förbjuds för tredje året i rad. Detta beror på att festivalen främst handlar om thailändare som reser hem, den enskilt största årliga migrationen av thailändare. Detta kommer tillbaka till de två miljoner utsatta.

Med så många människor som reser tillbaka till landsbygdsprovinser där många äldre och utsatta bor, många fortfarande ovaccinerade, har thailändska hälsomyndigheter valt att, på gott och ont, använda Songkran som ett test. Ja, turistzoner som Pattaya och Phuket är mycket vaccinerade och utländska turister och företag som servar dem är redo att "återgå till jobbet" så att säga. Men den stora majoriteten av landet som inte är beroende av turism eller underhållning ser inte behovet av att skynda sig, särskilt som Thailand kommer att titta och se vad som händer i andra länder i närheten först.

Dessutom, i maj, Bangkok och Pattaya går till valurnorna för första gången på många, många år. Nästan ett decennium, faktiskt, i Pattaya. Detta kommer också att föra många äldre och utsatta ut och röra på sig i dessa områden.

Den thailändska regeringen hör verkligen sin affärssektor vädja om att luckra upp restriktionerna och i princip helt återuppta gränserna. Med skatt och andra poster kommer de naturligtvis att gynnas också. 

Å andra sidan hör de också säkert oron från läkare som bara vill ha lite mer tid att försöka övertyga äldre och utsatta att bli helt vaccinerade innan de öppnar landet fullt ut. Vi kommer förresten inte att gå in på diskussionen här om huruvida en fullständig återöppning av gränser eller nattliv ökar risken eller inte med så många lokala fall som redan finns i landet. Vad vi kommer att säga är dock att båda sidor har uttryckt sin sak och det verkar, för nu, har regeringen fattat sitt beslut.

Vilket, helt ärligt, inte borde förvåna någon. Sedan pandemin började har regeringen mest tittat på andra länder, rört sig försiktigt och försiktigt och tagit små steg mot stora (för det mesta). Detta verkar för närvarande vara samma fall, och Thailands tre-fyra månaders plan för att behandla Covid-19 som endemisk kommer att finnas kvar, även så impopulär som den är bland så många människor.

Tills Songkran, och eventuellt valet, är bra i backspegeln och Thailand kan titta på uppgifterna från båda samtidigt som det ger mer tid för ytterligare vaccinationskampanjer, kommer Thailand, oavsett vad kritikerna säger, sannolikt att hålla sig halvöppet eftersom det är nu, med en fullständig återöppning som troligen kommer runt juni eller juli.

För närvarande finns det inte mycket någon av oss kan göra förutom att vänta och se.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/