Gästernas åsikter: Vikten av modersmålsbaserad utbildning: Att ge barn en rättvis chans att lära sig i Thailand

En gästkommentar av: Sarah Dubreuil, affärsutvecklingschef, Rädda Barnen Thailand 

Somxay Inthasone, utbildningsteknisk rådgivare, Rädda Barnen Thailand

  april 23rd uppmärksammar Världsbokdagen, en dag som firar läsning – ett av de mest effektiva verktygen för lärande för små barn under deras uppväxtår. Ändå får många barn i Thailand, särskilt de som kommer från fattiga och marginaliserade grupper, inte de verktyg och det stöd de behöver för att läsa och lära sig effektivt.

  De första sex åren av ett barns liv är en tid av snabba förändringar, och deras tidiga erfarenheter påverkar direkt deras hjärnarkitektur. Detta ger grunden för deras framtida lärande, hälsa och beteende. Om barn inte uppfyller sin utvecklingspotential under dessa viktiga tidiga år kan det ha både omedelbar och långvarig inverkan på deras framtid.

  Den demografiska och geografiska spridningen av utbildningsmöjligheter i Thailand är extremt ojämn. I Narathiwat-provinsen i södra Thailand, till exempel, går endast 45 % av barnen i åldrarna 3 till 5 år i förskola (riksgenomsnittet är 84 %) och endast 2 av 10 barn som går i förskolan i Si Sakhon-distriktet är undervisas på ett språk de förstår. 

  En annan undersökning i Si Sakhon visade att det både finns en bristande medvetenhet kring föräldrars och vårdgivares roll i interaktionen med sina barn, såväl som begränsad tillgång på läsmaterial på det lokala språket. Under 2016 genomförde Rädda Barnen Thailand en studie i provinserna Narathiwat och Tak och fann att barn i Narathiwat-provinsen fick 30 till 50 % lägre poäng än sina jämnåriga i nordväst på de fyra bedömda domänerna: emergent läskunnighet, emergent räknekunskap, fysisk utveckling , och social-emotionellt lärande (IDELA-bedömning).

Det finns projekt över hela Thailand som vill ta itu med denna geografiska utbildningsskillnad och ge barn den tillgång till läsning och inlärning och de verktyg de förtjänar. Rädda Barnens projekt "First Read" och "Eat, Play, Love, Read" har pågått i Si Sakhon sedan 2016 med partners Yala Rajabhat University och Perkasa Foundation. Dessa projekt bygger på en enkel premiss: att öka föräldrarnas engagemang i omsorgen och förbättra tillgången till övertygande barnböcker på två språk (thailändska och malaysiska) kommer att förbättra läs- och räknefärdigheten.

Med stöd av Father's Reading-nätverket och lokala författare har flera gratis thai-malaysiska barnböcker skapats och är gratis för ladda ner. Böckerna har fungerat utomordentligt bra; 2021 gjorde Rädda Barnen Thailand en utvärdering som visade en ökning på 16 % i både läs- och räknekunskaper sedan en undersökning 2019. Projekten har fortsatt att erhålla kungligt godkännande, med Hennes kungliga höghet, prinsessan Maha Chakri Sirindhorn som delar ut ett pris för en "enastående bok för barn i åldern 3-5" till Kaewta Sangsuk, och Rapeepan Phatanavech, författarna till "Berättelsen om en Big Watermelon” den 26 marse, 2022.

Projekt som detta utnyttjar den enorma potentialen hos föräldrar som inser sin egen kraft för att förbättra sina barns liv och framtidsutsikter, och hur kritisk läsning, lärande och positivt föräldraskap är för dessa mål:

 "Relationen mellan min dotter och jag är närmare än någonsin. Nu vet jag aktiviteter och sätt att leka med mitt barn. Hon är också väldigt engagerad och glad över lekarna och sagoböckerna som läraren gav henne. Dessa aktiviteter är ett viktigt steg för att främja tidigt lärande” – Karim Yahmalae, en 58-årig far från Narathiwat som reflekterar över sitt förhållande till sin dotter sedan han gick med i Eat Play Love Read-interventionen.

  Att säkerställa kontinuiteten och expansionen av dessa projekt, och projekt som dem, som betonar tillgång till läs- och läromedel, och positiva hemmiljöer och vårdgivare, kommer att ta positiva steg mot att säkerställa rättvis tillgång till det thailändska utbildningssystemet och en ljusare framtid för alla barn i Thailand.   

Fotokredit: Rädda Barnen

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/