Analys: Thailändskt folkhälsoministerium fördubblar de offentliga maskmandaten, säger letar efter sätt att upprätthålla dem bättre för turister

Bangkok, Thailand-

När Thailand fortsätter att öppna upp och gå mot att behandla Covid-19 som endemiskt verkar det osannolikt att maskmandaten kommer att förändras trots regelbundna klagomål från många turister från länder utan maskmandat utomhus och i många fall inomhus.

Först, som referens är de ursprungliga uttalandena av folkhälsominister Anutin Charnvirakul i går, den 11 maj.

Som nämnts kortfattat i artikeln ovan verkar det för närvarande att hålla maskmandat, även utomhus, för närvarande en del av planen även efter att Covid19 anses vara endemisk i Thailand.

TPN noterar att det ofta finns mycket förvirring på grund av blandade meddelanden tidigare om maskmandat. Det finns ingen lag att bära en mask, vilket ofta citeras av människor på nätet, eftersom detta kräver många steg och parlamentets godkännande. Men enligt nöddekretet som har funnits i över två år nu, faller maskmandat under åtgärder som för närvarande genomförs i varje provins av smittsamma sjukdomskommittéer och faller under jurisdiktionen av Department of Public Health.

Även om tillämpningen varierar mycket och är sällsynt i många turistområden som Pattaya och Phuket, man KAN förvisso få juridiska böter under nödåtgärderna, som premiärminister Prayut Chan-O-Cha gjorde tidigare som sett här.

När Thailand går mot att behandla Covid-19 som endemisk, hade dock många turister hoppats att de skulle lätta på maskmandatet, åtminstone utomhus.

Men, baserat på folkhälsoministerns uttalanden, planerar Folkhälsodepartementet för närvarande inte bara att hålla masker obligatoriska efter perioden då Covid-19 behandlades som endemiskt, utan letar potentiellt efter bättre sätt att upprätthålla maskbärande, även utomhus och ensam, för utländska turister. Detta kommer eftersom många turister, enligt Anutin, inte följer maskmandatet, särskilt på turistöar och turistområden. Det är oklart exakt hur lång tid och vilken data som skulle behövas för att avbryta mandatet och Anutin kommenterade inte det.

Nu, naturligtvis, när och om nöddekretet släpps eller tas bort, vilket skulle vara upp till premiärminister Prayut Chan-O-Cha, som hittills inte har visat några tecken på att göra det, skulle det bli svårare att legalt genomföra mandaten utan nödsituationer dekret lagar som tillåter straff och böter. Men baserat på Anutins uttalanden verkar det som om folkhälsoministern undersöker sätt att potentiellt göra masker till en del av vanliga regler för sjukdomskontroll.

Poängen? För tillfället kommer mandatet att bära masker i alla offentliga områden i Thailand, även utanför, troligen inte att gå någonstans snart.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/