Pressmeddelande: USA-Thailand kommuniké om strategisk allians och partnerskap

FOTO: Konungariket Thailands utrikesministerium

Följande uttalande undertecknades av utrikesminister Antony J. Blinken från USA och vice premiärminister och utrikesminister Don Pramudwinai i kungariket Thailand i Bangkok, Thailand den 10 juli 2022.

Att erkänna vår historia och bygga vår framtid 

  1. När USA och Thailand firar våra 190 årth årsdagen av diplomatiska förbindelser 2023, erkänner vi två århundraden av särskilt förtroende och samarbete som byggts upp genom 1833 års fördrag om vänskap och handel, vår fördragsallians upprättad genom 1954 års Manilapakt, 1962 Thanat-Rusk kommuniké och 1966 års fördrag. Vänskap och ekonomiska relationer. Smidda av delad historia och gemensamma värderingar, och förankrade av vårt kollektiva åtagande att bygga motståndskraftiga, inkluderande demokratier och främja mänskliga rättigheter, bekräftar våra två länder vårt engagemang för vår strategiska allians som suveräna jämlikar, med ett orubbligt engagemang för principerna om ömsesidigt förtroende, ömsesidig respekt och ömsesidigt intresse.
  1. Vi är fast beslutna att stärka och förbättra vår strategiska allians och partnerskap. Detta omfattar ekonomisk revitalisering; försvar, säkerhet och underrättelsesamarbete; folkhälsoframsteg; samarbete mellan människor; och innovativa miljömässiga och hållbara lösningar för att minska utsläppen av växthusgaser och anpassa sig till klimatförändringarnas effekter.

Vårt löfte att sträva efter gemensamma strategiska mål

  1. De långsiktiga målen för USA och Thailand är att utöka och stärka vårt strategiska partnerskap för att förhindra konflikter, bevara en fredlig säkerhetsmiljö, främja yttrandefrihet och medborgerliga och politiska rättigheter och uppnå inkluderande, hållbart och balanserat ekonomiskt välstånd. Vi strävar efter dessa mål som jämlikar, till förmån för det amerikanska och thailändska folket, såväl som för resten av befolkningen i Indo-Stillahavsområdet och resten av världen. Vi strävar efter att arbeta tillsammans för att säkerställa motståndskraften hos kritiska leveranskedjor, så att båda våra nationer har tillgång till de varor och resurser som krävs för att bevara vår säkerhet, säkerhet och välstånd. Vi avser att fortsätta att främja internationellt samarbete för att bekämpa kriminella hot genom att utnyttja vårt fördrag från 1986 om ömsesidigt bistånd i brottmål och 1983 års fördrag om utlämning när vi strävar efter att göra våra nationer, regionen och världen säkrare från kriminella nätverk.
  1. När vi står inför nya utmaningar engagerar vi axel mot axel ett bredare samarbete. Vi strävar efter att stärka vårt samarbete för att främja global hälsosäkerhet, svara på framtida folkhälsokriser och förbättra regional och global hälsa, inklusive betoning av transparens och tillgång till information om nya sjukdomshot. Vi kommer att fördjupa vårt samarbete om energi, utveckla morgondagens resurser när vi främjar innovation och utökar användningen och genereringen av förnybar kraft. Vi planerar att återuppliva våra bilaterala dialoger om vetenskap, teknik och rymd samtidigt som vi utvecklar nya mekanismer för att främja innovation och säker och ansvarsfull användning av framväxande teknologier.

Strategisk dialog på hög nivå

  1. Förutom frekvent engagemang på hög nivå, avser vi att förankra våra konsultationer och se över framstegen med en årlig strategisk och försvarsdialog mellan USA och Thailand på seniornivå. Den strategiska och försvarsdialogen sammanför flera byråer från våra respektive regeringar och kommer att omfatta ett brett spektrum av teman, inklusive handels- och investeringssamarbete, försvars- och säkerhetssamarbete, demokrati och mänskliga rättigheter, humanitärt bistånd, regional stabilitet, klimatåtgärder, leveranskedja motståndskraft, infrastruktur och kommunikationsmöjligheter samt utbildning och kulturutbyten.

Vårt delade engagemang för strategiskt samarbete för att främja fred, hållbarhet och välstånd i våra två länder och den indo-Stillahavsregionen 

Som en del av vår strategiska allians och partnerskap försöker USA och Thailand främja närmare samarbete inom följande områden:

  1. Följ grundläggande principer:Â Att främja demokratisk utveckling på ett öppet och transparent sätt är avgörande för att implementera vår gemensamma vision om ett Indo-Stillahavsområdet som är fritt, öppet, inkluderande och hållbart. Starka demokratiska institutioner, ett oberoende civilt samhälle och fria och rättvisa val är centrala för denna vision, vilket gör att våra respektive samhällen kan nå sin fulla potential. Vi avser att stärka våra gemensamma värderingar och ideal, inklusive rättsstatsprincipen; skydd av mänskliga rättigheter och mänsklig säkerhet; anslutning till humanitära principer, inklusive non-refoulement; främja hållbar utveckling; och upprätthålla motståndskraftiga demokratier. Vi delar gemensamma ambitioner för att främja öppna och inkluderande samhällen i alla aspekter, särskilt bland utsatta och marginaliserade grupper som kvinnor, barn, personer med funktionsnedsättning, HBTQI+-personer och olika grupper av migranter, bland annat, samt i kampen mot alla former av människohandel. Detta inkluderar samarbete om utveckling av humankapital för att främja inkluderande, balanserad och hållbar tillväxt. Vi bekräftar också vårt åtagande att arbeta tillsammans för att främja och skydda utsatta gruppers rättigheter i linje med våra relevanta internationella förpliktelser.
  1. Vitalisera vår ekonomi:Â USA och Thailand försöker bygga tillbaka från effekterna av covid-19-pandemin via ökat kommersiellt och ekonomiskt samarbete för att främja inkluderande, hållbar och balanserad tillväxt, inklusive genom koncepten som beskrivs i Bio-Circular-Green Economy Model och Indo-Stillahavsområdets ekonomiska ram. Genom att stärka våra ömsesidiga försörjningskedjor, främja ett företagsfrämjande ekosystem och utforska kapacitetsuppbyggnad via innovativ tekniköverföring på frivilliga och ömsesidigt överenskomna villkor, kommer vi att öka konkurrenskraften och möjligheterna till jobb och hållbar tillväxt i båda länderna. Vi strävar också efter att främja vårt samarbete om hållbart och smart jordbruk, öka böndernas kapacitet, samt stärka den globala livsmedelssäkerheten. Vi planerar att arbeta tillsammans för att förbättra försörjningskedjans motståndskraft, särskilt för kritiska varor, och samordna för att undvika störningar i handeln med kritiskt viktiga produkter. USA och Thailand planerar också att samarbeta om den digitala ekonomin för att stödja digital transformation och främja innovation för ekonomisk återhämtning och framsteg, inklusive utveckling av säker och stabil digital infrastruktur, förbättring av vår personals digitala kompetens och digitalisering av våra företag och start -ups, utveckla smarta städer och politik som främjar digital handel. Erkännande och skydd av immateriella rättigheter (IPR) och samarbete om upprätthållande av immateriella rättigheter är viktiga delar för ökad handel. Bortom våra gränser avser våra två nationer att fortsätta utforska möjligheter att främja högkvalitativa, hållbara och motståndskraftiga transporter, energi och digital infrastruktur och anslutningar i Mekong-subregionen och det bredare Indo-Stillahavsområdet, genom mekanismer inklusive gemensam finansiering, privat sektorssamarbete och samarbete med tredjeländer.
  1. Ta itu med hotet om klimatförändringar:Â Genom att erkänna de globala riskerna som klimatförändringarna innebär, är USA och Thailand fast beslutna att fortsätta att spela en ledande roll för att ta itu med miljöutmaningar när vi höjer våra klimatambitioner och strävar efter att avancera mot netto-nollmål. Vi planerar att arbeta tillsammans för att minska utsläppen, förbättra klimatanpassning och motståndskraft och klimatrelaterade mål. Genom att använda klimatvänlig politik för att driva ekonomisk tillväxt och påskynda energiomställningen, avser vi att utnyttja ny teknik som utnyttjar ren och förnybar energi, inklusive solenergi; kolavskiljning, användning och lagring (CCUS); klimatsmart jordbruk; e-mobilitet, inklusive elfordonsteknik (EV); smarta nät; och effektiv energilagring. Vi planerar att samarbeta för att göra Thailand till ett centrum för innovation och klimatförändringsledarskap i regionen. Vi planerar också att arbeta tillsammans för att främja miljöskydd och för att stärka vattensäkerhet och klimatmotståndskraft över Mekongflodens bassäng. Våra två länder strävar efter att samarbeta för att katalysera investeringar i grön teknik, underlätta partnerskap inom den privata sektorn och öka Thailands kapacitet i kritiska energiförsörjningskedjor, för att stödja dess nationellt bestämda bidrag (NDC) samt dess mål att uppnå koldioxidneutralitet till 2050 .
  1. Avancera vår fördragsallians:Â Vi bekräftar grunderna för den amerikansk-thailändska fördragsalliansen och vårt engagemang för att ta itu med 21-talets säkerhetsutmaningar, som uttalades i 2020 års gemensamma visionsförklaring för den amerikansk-thailändska försvarsalliansen. Vi strävar efter att underlätta en fri, öppen och inkluderande Indo-Stillahavsregion genom förbättrat säkerhets- och försvarssamarbete och kapacitet, baserat på ömsesidig respekt, delade demokratiska värderingar och gemensamma intressen. Vi erkänner den viktiga roll som samarbetet mellan USA och Thailand spelar för att främja regional fred och säkerhet. Vårt hållbara säkerhetssamarbete, inklusive utveckling av mänskligt kapital, utbildning och träning, kapacitetsuppbyggnad, interoperabilitet och modernisering av försvars- och säkerhetsinstitutioner tjänar vart och ett av våra länders och regionens intressen. Förenta staterna bekräftar sitt starka engagemang för säkerhetssamarbete med Thailand och sitt stöd för långsiktig modernisering, utbildning och träning, sjösäkerhet, cyber- och rymddomäninitiativ samt humanitär och katastrofhjälp.
  1. Utöka och förstärka brottsbekämpande samarbete:Â Som en del av vår strategiska allians är vi fast beslutna att utöka vårt bilaterala, subregionala och regionala samarbete inom brottsbekämpning, inklusive att stärka gränssäkerheten; bekämpa gränsöverskridande brottslighet, inklusive narkotikasmuggling och handel med vilda djur och trä; och bekämpa terrorism och penningtvätt. USA och Thailand förbinder sig att utöka vårt samarbete mot människohandel och exploatering av barn, genom att öka våra gemensamma ansträngningar för att utreda och åtala människohandlare, inklusive de tjänstemän som skyddar dem, samt att stärka skyddet för migrantarbetare. De två sidorna förbinder sig att fullt ut använda International Law Enforcement Academy (ILEA) i Bangkok för att skapa nätverk och förbättra samordningen mellan brottsbekämpande tjänstemän i regionen.
  1. Fördjupa cybersäkerhet och tekniksamarbete:Â Vi planerar att utöka vårt befintliga samarbete om cybersäkerhet för att säkerställa att våra nätverk är säkra, brottslingar åtalas och Critical Information Infrastructure (CII) skyddas. USA har åtagit sig att fortsätta att stödja Thailand i utvecklingen av sin nationella svarsplan för cyberincidenter, National Computer Emergency Response Team (National CERT), National Coordination Center och förmåga att dela information med kritiska infrastruktursektorer. Vi avser att ytterligare stärka vårt engagemang för att främja samarbetet mellan brottsbekämpande och civila myndigheter för att förebygga och lagföra cyberbrott och planerar att arbeta tillsammans och med partnerländer i underregionen, regionen och utanför för att utreda och ställa cyberbrottslingar inför rätta.
  1. Främja regionalt samarbete:Â USA och Thailand erkänner Sydostasiens betydelse för säkerhetsarkitekturen och den hållbara utvecklingen i hela regionen och utanför. Vi understryker vårt orubbliga åtagande att säkerställa en fredlig och stabil regional miljö som kommer att bidra till socioekonomisk återhämtning, balanserad tillväxt och hållbar utveckling i subregionen och regionen Sydostasien. Tillsammans avser vi att stärka vårt samarbete för att bättre svara på regionala och globala utmaningar. Vi avser att samarbeta för att ta itu med humanitära kriser i regionen. Vi bekräftar på nytt vårt stöd för Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) centralitet och den avgörande roll som ASEAN spelar för att ta itu med traditionella och icke-traditionella säkerhetsutmaningar genom ASEAN-ledda mekanismer, inklusive ASEAN Defense Ministers' Meeting Plus (ADMM-Plus) och ASEAN Regional Forum (ARF), vägledd av ASEAN Outlook on the Indo-Pacific (AOIP). Vi lyfter också fram genomförandet av handlingsplanen för Mekong-USA-partnerskapet där USA och Thailand är medlemmar och Ayeyawady-Chao Phraya-Mekong Economic Cooperation Strategy (ACMECS) Master Plan som Thailand är en av grundarna av och USA är en utvecklingspartner. Vi planerar också att fortsätta att samarbeta i regionala ekonomiska forum som Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC), där vi försöker utnyttja våra ledande roller 2022 och 2023 för att främja fri, rättvis och öppen handel och investeringar samtidigt som vi främjar inkluderande och hållbara ekonomisk tillväxt.
  1. Advance Global Health:Â USA och Thailand planerar att fortsätta vårt nära och långvariga folkhälsosamarbete för att mildra framväxande hälsoutmaningar och främja kommersiellt och investeringsengagemang. I över 60 år har vi arbetat tillsammans för att ta itu med kritiska frågor som påverkar folkhälsan genom medicinsk forskning, vaccin och terapeutisk utveckling, och folkhälsosamarbete ledd av US Centers for Disease Control Prevention, US Agency for International Development (USAID), Armed Forces Research Institute of Medical Sciences (AFRIMS), Thailands folkhälsoministerium och andra relevanta hälsomyndigheter i båda länderna. De innovationer vi har uppnått genom att arbeta tillsammans har haft global räckvidd, och vi planerar att fortsätta vårt samarbete för att främja subregional och regional hälsosäkerhet och förbättra hälsoresultaten för människor runt om i världen. Med den fortsatta uppkomsten av nya varianter av viruset som orsakar COVID-19, försöker vi förbättra vårt nära samarbete kring pandemiberedskap och respons för att förstärka en motståndskraftig global hälsoåterhämtning.
  1. Främja band mellan människor:Â Våra nära och omfattande utbyten mellan människor har länge gett en stark grund i våra länders relationer. Genom American Spaces i Thailand och Thailands räckvidd över hela USA planerar vi att arbeta tillsammans för att säkerställa att människor i våra respektive länder förstår varandra och är positionerade för att föra vårt partnerskap in i dess tredje århundrade. Vi strävar efter att sammanföra våra studenter, entreprenörer, yrkesverksamma och människor från alla samhällsskikt för att stärka band mellan människor genom utbyten och utbildnings- och professionella utvecklingsprogram, inklusive de i engelska språket och Science, Technology, Engineering, och matematik (STEM), som genomförs gemensamt i USA och Thailand, samt främjar thailändska studier i USA. Den nyligen etablerade Thailand-United States Alumni Association kommer att sammanföra utbytesalumner från hela Thailand för att främja våra gemensamma värderingar och mål.
  1. Öka våra diplomatiska förmågor:Â Som ett erkännande av vår expanderande relation har USA och Thailand åtagit sig att ytterligare stärka alliansen och partnerskapet genom förbättrad samordning och regelbundet utbyte av officiella besök. Vi avser att förnya och förbättra vårt ömsesidiga stöd för våra respektive diplomatiska beskickningar för att återspegla vår utökade relation.
Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.