Thailand vecka i granskning: Daglig minimilönehöjning godkänd, Cannabis Draft Act dras tillbaka för omprövning och mer

FOTO: Manager Online

Här är en titt på toppen NATIONELL berättelser, valda av vårt Pattaya News/TPN-landslag, från förra veckan, 12 till 18 augusti, med några kommentarer. De är inte på någon speciell nivå av betydelse utan är listade i ordningsföljd efter publiceringsdatum.

FOTO: Manager Online

1. Den thailändska regeringens kommitté godkänner en höjning av den dagliga minimilönen, föreslagen av arbetsministeriet, för att träda i kraft i oktober

Minimilönehöjningen, som föreslogs av arbetsministeriet, godkändes av regeringen på tisdagen, vilket skulle ge dagslönen en ökning med 5.02 procent i hela landet. Den högsta skattesatsen på 354 baht skulle gälla i Chonburi och Phuket och den lägsta på 328 baht skulle vara i Yala, Pattani, Narathiwat, Nan och Udon Thani. Justeringen skulle genomföras under nästa månad.

Den thailändska regeringens kommitté godkänner en höjning av den dagliga minimilönen, föreslagen av arbetsministeriet, för att träda i kraft i oktober

2. Den thailändska författningsdomstolen kommer att avgöra diskussionen om Prayuts ministeriums tidsbegränsning den 30 september

Efter att ha mottagit ytterligare dokument från representanthuset, satte kommittén för författningsdomstolens domare förra onsdagen datumet för sin dom över Prayuts åttaåriga tidsgränskontrovers till slutet av månaden. Domstolen skulle hålla ett möte för att rådfråga, rösta och läsa upp domen för båda parter klockan 3. enligt schemat.

Den thailändska författningsdomstolen kommer att avgöra diskussionen om Prayuts ministeriums tidsbegränsning den 30 september

3. Det thailändska demokratiska partiet krävde att Cannabis- och hampalagen skulle dras tillbaka från rådets behandling

Efter representanthusets omröstning på onsdagen drogs utkastet till cannabis- och hampalagen, utarbetat av folkhälsoministeriets utarbetande kommitté, från sin dagordning för omprövning. Resultatet utlöste oenighet bland koalitionsregeringspartierna eftersom majoriteten av dem sa att lagen var lös och saknade kontrollerande regler för plantagerna, särskilt om rekreationsanvändning av marijuana. Därför skulle de vilja att utkastet granskas och föreslås på nytt, vilket kan försena och kanske inte kommer i tid för godkännandet under denna nuvarande regering eftersom nästa val är planerat att vara i mars nästa år.

Det thailändska demokratiska partiet krävde att cannabis- och hampalagen skulle dras tillbaka från rådets behandling på onsdagen

Och det var allt för den här veckan. Tack som alltid för att du läste Pattaya News/TPN News!

Psst...vill du se mer? Kolla in vår TikTok här

National News Writer på The Pattaya News. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.