D-Day anländer för Thailands avstängda premiärminister Prayut Chan-O-Cha, kommer författningsdomstolen att besluta att hans mandatgräns är nådd eller inte?

Bangkok, Thailand-

Efter att den thailändska författningsdomstolen i flera veckor har funderat bakom kulisserna över en utmaning från oppositionspolitiker till Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha om hans lagliga mandatperiod, har D-dagen kommit.

TPN media har skrivit mycket om den här frågan och kommer inte att rehas hela sagan men om du vill haka på, klicka här.

Kort sagt, Prayut Chan-O-Cha avstängdes från sina uppdrag som premiärminister den 24 augusti av den thailändska författningsdomstolen i avvaktan på deras rättsliga beslut i frågan om hans tidsgräns. Han förblev dock aktiv som försvarsminister.

Oppositionen anser att Prayut har nått den konstitutionella mandatperioden på åtta år, efter att ha tagit över makten 2014 efter att ha lett en militärkupp.

Den sittande regeringen anser dock att den nuvarande konstitutionen först ratificerades 2017 och gjordes officiell när det gäller Prayuts roll, så enligt deras åsikt anser de att Prayut inte har nått åtta år vid makten.

Författningsdomstolen har ägnat de senaste fem veckorna åt att fatta sitt beslut och allmänheten och Prayut kommer att höra detta beslut i morgon, den 30 september, klockan 3. Prayut kommer inte att närvara vid utfrågningen personligen av säkerhetsskäl även om hans juridiska team kommer att göra det, och kommer att höra domen från hans bostad i en säker militärbas.

Samtidigt har många aktivister och pro-demokratiska protestgrupper planerat att samlas runt Bangkok för att invänta beslutet och varnade att om Prayut inte avsätts från ämbetet kommer de att hålla demonstrationer, marscher och andra protester. Invånare i Bangkok bör förbereda sig på möjligheten av trafikförseningar och störningar.

Den thailändska regeringen har sagt att många extra poliser kommer att kallas in och områden som författningsdomstolen har ansetts vara förbjudna för sammankomster, med tjänstemän som varnar för att tekniskt sett har nöddekretet, som slutar 1 oktober, på plats sedan mars 2020 för att bekämpa Covid -19, är fortfarande på plats i morgon för sista dagen och förbjuder protester och masssammankomster med betydande straff.

TPN kommer att rapportera domen live imorgon klockan 3 och efterdyningarna oavsett beslutet.

Mr. Adam Judd är delägare i TPN media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över åtta år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser vänligen skicka e-post till Pattayanewseditor@gmail.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/