Thailändska sexarbetare vädjar om antagande av lagförslaget om skydd för sexarbetare

FOTO: Bangkok Post/ Pattanapong Hirunard

nationell -

I decennier har thailändska sexarbetare brottats med frågan om exploatering och övergrepp, eftersom de "i hemlighet" och "olagligt" arbetar i sexindustrin. Trots att sexarbetare utan tvekan är en av landets stora ekonomiska sektorer, har sexarbetare saknat något juridiskt skydd och lämnats sårbara för kränkningar av mänskliga rättigheter.

Thai PBS World intervjuade en anonym sexarbetare som har sett arbetsgivare använda olika orättvisa medel för att undertrycka och se till att sexarbetarna de är ansvariga för fortsätter att ta in pengar.

Under sina 13 år som sexarbetare uppgav 37-åringen att operatörer av tjejbarer ofta utdömer rejäla böter på sexarbetare som missar jobbet även för en dag eller två, och ibland drar hon av pengar från den provision som sexarbetarna tjänar in. på drycker köpta åt dem av kunder.

Arbetarna kunde inte söka rättshjälp eftersom prostitution fortfarande anses olagligt i Thailand. Kvinnan hävdade också att vissa mötesplatser måste betala korrupta tjänstemän för att blunda för att undvika problem, vilket ger henne och andra absolut inget val.

Men i vad som kan vara en strimma av hopp för sexarbetare sa intervjupersonen att hon ser fram emot antagandet av lagförslaget om skydd för sexarbetare.

"Om lagförslaget antas kommer prostitution att bli lagligt, och stigmat mot oss kommer också att blekna", sa hon Thai PBS World.

Syftet med lagförslaget om skydd för sexarbetare

Lagförslaget om skydd för sexarbetare syftar till att vända de negativa effekterna av 1996 års prostitutionsförtryckslag, tillhandahålla rättsligt skydd och förbättra livskvaliteten för sexarbetare, enligt Thai PBS World. 

Lagförslaget drivs av avdelningen för kvinnofrågor och familjeutveckling.

Jintana Chanbamrung, avdelningsdirektör, avslöjade att "det slutliga utkastet kommer att vara klart nästa månad."

Beredningsprocessen inkluderar input från alla relevanta parter och tar hänsyn till lagar och förordningar i andra länder, såsom Nederländerna och Tyskland, där sexarbete är lagligt.

Målet är att få ett lagförslag som är acceptabelt för majoriteten, och när det väl godkänts ska det ge sexarbetare samma statliga välfärdsförmåner som andra tjänstemän.

Hur det fungerar

Sexworkers Protection Bill innehåller en lägsta åldersgräns på 18 år för sexarbetare och deras klienter.

Lagförslaget kommer också att skydda sexarbetare från diskriminerande praxis och säkerställa att de får ordentlig betalning för sina tjänster genom att föreskriva att alla avtal och villkor mellan sexarbetare och platsoperatörer måste vara skriftliga, enligt Thai PBS World.

När det gäller lokalen kommer den att definieras som mellanhänder som samordnar eller upphandlar sexuella tjänster för kunder, med eller utan att tjäna en del av intäkterna. Dessutom kommer operatörer att behöva skaffa en licens för att säkerställa att de har ett korrekt skydd för sina anställda.

En kommitté på nationell nivå, som leds av ministern för social utveckling och mänsklig säkerhet, och som består av olika regeringsdepartement, representanter för sexarbetare och specialister utsedda av kommittén, kommer att inrättas för att säkerställa att sexarbetare har tillgång till rättslig prövning.

Påföljder och straff

The Sex Workers Protection Bill syftar till att ta itu med de skändliga frågorna om övergrepp mot barn och handel med minderåriga i sexindustrin. Lagförslaget straffar kunder som köper sexuella tjänster av minderåriga mellan 15-17 år, med fängelsestraff på ett till tre år, samt böter på 20,000 60,000 till XNUMX XNUMX baht.

Specifikt kommer alla som ägnar sig åt sexuell handel med en minderårig under 15 år att riskera två till sex års fängelse, plus böter på 40,000 120,000 till XNUMX XNUMX baht, Thai PBS World rapporter.

Dessutom ställer lagförslaget även ansvar för de som upphandlar minderåriga i åldrarna 15 till 17 för sexuella tjänster, oavsett den minderåriges samtycke, med ett strängt fängelsestraff på fem till 15 år, samt en rejäl böter på mellan 200,000 400,000 och XNUMX XNUMX baht.

Samtidigt kommer föräldrar eller vårdnadshavare som är medvetna om eller delaktiga i sådana transaktioner med sitt barn att få ett maximalt straff på upp till 20 års fängelse och en maximal böter på 400,000 XNUMX baht.

Kommer legalisering av sexhandel att uppmuntra fler människor att hoppa in i detta yrke?

Lagförslaget, enl Thai PBS World, stöder bara skyddet av sexarbetare mot en mängd problem som de står inför nuförtiden medan sexhandel fortfarande är olaglig. Det syftar också till att radera stigmat i samhället att sexarbetare alla är dåliga fredlösa.

En sexarbetare berättade Thai PBS World att tillhandahållande av sexuella tjänster inte skadar andra, och de som är inblandade i branschen försöker helt enkelt göra vad de kan för att försörja sig.

Hon sa: "Det här jobbet gör att jag kan försörja min familj ekonomiskt."

Förhoppningen är att antagandet av detta lagförslag kommer att vara ett steg mot att säkerställa sexarbetares rättigheter och välfärd och minska de negativa effekterna av kriminaliseringen av sexarbete i detta leendes land.

Ursprungliga artikeln: Thai PBS World 

-=-=-=-=-=-=-=-=-===-=-=-=–=–=–=–==-

Gå med i diskussionen i vår Facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/438849630140035/eller i kommentarerna nedan.

 

Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.