Save a Child’s Eyes: Ett projekt av Rotaryklubben i Pattaya

‘Rädda ett barns ögon’-projektet lanserades av Rotaryklubben i Pattaya i juli 2018. Den första mottagaren var en 15-årig pojke som redan hade glasögon, men en lins var helt sprucken, hälften av ena armen bröts av och båda sidorna hölls ihop med tejp.
Hans glasögon hade varit i detta tillstånd i 8 månader och utan ekonomi för att skaffa några nya kämpade han för att lära sig i skolan. En månad senare identifierades 67 elever som behövde glasögon och det enorma behovet fick rotarianerna att hitta en hållbar lösning.
Dr. Burachai från ‘Pattaya Optical’ på Pattaya Klang-vägen ville också hjälpa dessa barn och ett starkt partnerskap föddes. Sedan dess har över 335 barn fått glasögon gratis.


Uppgiften att välja ut elever är en noggrann process. Efter att rotaryklubben har valt en skola eller organisation att hjälpa, identifierar lärare elever som kan ha svårt med sin syn. Ett preliminärt test görs av rotarianer med hjälp av ett enkelt ögondiagram och dessa resultat skickas till Dr. Burachai från Pattaya Optical.

Eleverna besöker sedan Dr. Burachai för en professionell synundersökning för att avgöra om glasögon behövs och vilken typ av linser som krävs. Dr. Burachai tillverkar sedan glasögonen med 70 % rabatt för att göra dem överkomliga för Rotaryklubben och sedan ges de till studenterna utan kostnad.
Rotary har vid flera tillfällen kunnat hjälpa elever som har diagnostiserats med allvarliga ögonsjukdomar som glaukom som kan leda till permanent blindhet.


Början av 2023 har varit hektisk för rotarianerna och ‘Rädda ett barns ögon-projekt eftersom de redan har testat över 100 barn från Nong Khet Yai School, Pattaya School Number 6, Father Ray Special Needs School och barn från Human Help Network. Med hjälp av våra generösa sponsorer, Jen Huang, Will Tierney och John McKillop, har vi kunnat köpa 63 par glasögon för underprivilegierade barn i Pattaya.
Det finns för närvarande 10 barn som är gravt handikappade och som ett resultat av detta inte kan läsa siffrorna eller bokstäverna i ett ögondiagram. Dessa barn kräver en specialist ögonläkare för att testa sin syn. Rotaryklubben i Pattaya letar fortfarande efter en sponsor för att hjälpa dessa barn att få specialistvård. Ett stort tack till alla rotarianer från Rotaryklubben i Pattaya för deras tid och stöd för detta projekt.

Sikta Tanakorn
Den lokala nyhetsöversättaren på The Pattaya News. Aim är en tjugofyraåring som för närvarande bor i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i den här världen.