70-årig thailändsk kvinna greps för att ha skaffat mule-bankkonto för romanska bedragare

Nationellt —

En äldre kvinna greps på Suvarnabhumi-flygplatsen i Samut Prakan-provinsen anklagad för att ha skaffat ett mulebankkonto för ett romantiskt bluffgäng.

Den thailändska kvinnan, identifierad som 70-åriga Jirisuda Klinsukon, greps på grund av en arresteringsorder från en brottmålsdomstol utfärdad den 30 september 2022, Pol. Generalmajor Jirapop Puridet, befälhavare för brottsbekämpningsavdelningen, sade lördagen den 18 mars.

Jirisuda anklagades för samverkan i bedrägeri genom att falskeligen utge sig för att vara någon annan och importera falsk information till datorsystemet. Hon blev tillfångatagen när hon försökte gå ombord på ett flyg på Suvarnabhumi flygplats i Samut Prakan, säger generalmajor Jirapop.

Polisen uppgav att Jirisuda enligt uppgift skaffade ett mulebankkonto som användes för att överföra pengar från ett amerikanskt bedrägerioffer, A (alias), mellan 2016 – 2020. A föll offer för ett romantiskt bluff-gäng som utgav sig för att vara högprofilerade affärsmän. De misstänkta lockade A att överföra pengar värda över 42 miljoner baht som överföringsavgifter för dyra gåvor som bedragarna lovade att skicka till henne.

Generalmajor Jirapop avslöjade att A lämnade in en anmälan till Homeland Security Investigation: HSI efter att bluffgänget avbröt kontakten med henne, medan hon aldrig hade fått några gåvor.

A:s pengar visade sig ha överförts till Jirisudas bankkonto innan de flyttades till andra konton, uppgav Jirapop. Han avslöjade också att Jirisuda inte hade någon premanent bostad eftersom hon ofta flyttade till Bangkok, Samut Prakan och Chonburi för att undvika polisens radar.

Inledningsvis förnekade den gripna kvinnan anklagelserna även om hon enligt uppgift erkände att hon öppnat bankkonton för sina utländska vänner och påstod att hon inte visste att hennes vänner skulle använda hennes bankkonton i kriminella syften.

Generalmajor Jirapop uppgav att 13 av 21 misstänkta i just detta kriminella nätverk har arresterats. Resten av dem flydde till utomeuropeiska länder.

Thailand antog nyligen en efterlängtad lag som gör det möjligt för myndigheter att vidta rättsliga åtgärder mot dem som skapar mulebankkonton för bedragare.
-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Gå med i diskussionen i vår Facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/438849630140035/eller i kommentarerna nedan.

Bild efter inläggsinnehåll
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.